Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
302316
Sted- og lokalitetsnummer
030401-377
Anlæg
Helleristning/billedsten, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.); Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Helleristningssten af sandsten, ca. 1 m høj og 1 m bred, med 1 hjulkors og 13 skålgruber. Opstillet i kanten af have mod vejen. Aflyst.

Undersøgelseshistorie

1914
Byggeri og anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1914
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFundet i en jordkælder i en gårds have.
1917
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHelleristningssten af Sandsten, ca. 1 m høj og 1 m bred, med et Hjulkors og 13 Skaalgruber. Opstillet i Kanten af Haven mod Vejen. Stenen er oprindelig fundet indmuret i en Længe paa en af Gaardene i Tolsager, og da denne Længe blev revet ned, blev den opstillet ved Vejen i Byen.
1961
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningStenen væltet af en bil.
1971
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Uspecificeret aktivitet - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1983
Aflysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningFredning aflyst, da stenen flyttes til Odsherreds Museum.
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHelleristningssten af sandsten (nu flyttet til Odsherreds museum, hvor jeg ikke kørte hen for at se til den). Den tidligere placering (i have i Tolsager) er anført i rubrik under angivelser. Stenopstillingen i kant af have kunne tyde på en sekundær placering.

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Helleristning

Helleristninger er indhuggede billedmotiver i klippeflader eller på større sten og kan bl.a. forestille skibe, mennesker og hjulkors. Helleristninger forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt på Bornholm. Det er en udbredt antagelse, at mange af motiverne skal relateres til den kultiske og religiøse verden i bronzealderen, hvor solen spillede en væsentlig rolle. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links