Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
262948
Sted- og lokalitetsnummer
010103-232
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Meddelt til NST, men ikke tinglyst: Helligkilde, ”Daniels Kilde”. En mod SØ vendt halvcirkelformet stensætning, 115 cm i diameter og 80 cm høj, udgør kildeanlægget. Stensætningen er opbygget af op til hovedstore sten. Midt i stensætningen, et jernrør hvorfra vandet løber. Over jernrøret en sten med en flad kløvet side, 70 x 40 cm stor, hvorpå navnet DANIELS KILDE er indhugget. Seigfred Svane omtaler kilden i sin bog Danske Helligkilder, idet han oplyser (1977), at kilden for 60 år siden var indfattet af egeplanker med huller, igennem hvilke vandet rislede livligt. Desuden var der egeplanker i bunden, således at de mønter der ofredes ikke skulle synke i mudderet. Historien lyder: Daniels Kilde har efter sagnet navn efter en klosterbroder fra Esrum Kloster. Da han engang blev syg, sendte han i sin nød bud efter abbed Vilhelm på Æbelholt Kloster, der blev anset for at være helgen, (kanoniseret efter sin død i 1224), og bad ham hjælpe sig. Abbed Vilhelm helbredte Daniel ved håndspålæggelse og bød ham drikke af kildens vand, der efter den tid fik lægedomskraft - særlig udslæt, hovedværk og gigt. Vandet er godt, men kilden er nu næsten indtørret.

Undersøgelseshistorie

2009
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterHelligkilde. Daniels kilde.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiStensat kildeudspring.

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links