Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
262850
Sted- og lokalitetsnummer
010103-186
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Meddelt til NST, men ikke tinglyst: Helligkilde, ”Grønnekilde”. Vandet ”springer” gennem et vandrør, placeret omtrent midt i en VNV-vendt, 2 m bred og 1,2 m høj stensætning, opbygget af 10 skifter, overvejende flade sten.Vandes falder ned i en halvcirkelformet, stensat ”brønd”, 1,3 m i diameter, hvorfra det i rør under den foranliggende sti, fortsætter sin vej mod havet. På en sten, 85 x 14 cm stor øverst i stensætningen, er indhugget: Grønnekilde Stenen blev anbragt, da skovvæsnet i 1912 istandsatte kilden. Sigfred Svanes bog om Danske Helligkilder oplyser::Efter traditionen har munkene ved Esrum Kloster døbt folk ved denne kilde. Kilden var velsignet af abbed Vilhelm (1127-1202) og havde derved fået lægedomskraft. Det fortælles at kilden i mange år havde udløb gennem et bøsseløb tilhørende en af Grib Skovs krybskytter, Jens Omgang, et navn han havde fået, fordi han som fattigbarn på omgang måtte forsørges at godhjertede mennesker. Han førte senere en næsten fredløs tilværelse og ernærede sig blandt andet ved krybskytteri. Engang han næsten blev grebet med bøssen af skovfogeden, anbragte han den i kilden, så kilden fik udløb gennem bøssepiben.

Undersøgelseshistorie

2008
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterHelligkilden Grønnekilde
2008
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Rørlagt.

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links