Infotavle ved kildet.
.
Oversigt set fra Ø
.
Skilt på anlægget, set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181293
Sted- og lokalitetsnummer
140604-51
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.nr.: Umatr. (ejerlav: Glenstrup ?) De hellige 3 Mariers kilde Omkring kildevældet er af kampesten opmuret en stensætning af ca. 0,50 m's højde og med en diameter på ca. 2,0 m. Over stensætningen er rejst et kegle- spidsformet dæksel, der på toppen prydes af en af jern fremstillede 3 m'er. På stensætningens nordside er bygget kildens afløbskumme. Stedet kranses af træer og tildels af en stenrække, hvori der syd for kilden er anbragt en sten med indskriften: IHS // PSS // ANNO // 1721. På dette fortidsminde må der således ikke opføres bygninger af nogen art. Det skal til stadighed henligge udyrket og må ikke fjernes, beskadiges ved gravning og pløjning, bortførsel af sten og jord eller tilførsel af sten, jord eller affald eller på nogen anden måde forstyrres. Træhugst er ikke til- ladt. Det areal, der er underkastet ovenstående fredningsbestemmelser, af- grænses af en linie, der følger den om kilden værende stensætning i en af- stand af 10 m.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidKlosteret [se sb.nr. 50] var indviet til de fattige tre Marier, og tæt ved Præstegaarden findes endnu en stor tildeels vedligeholdt Kilde med smukt bestandigt rindende Vand. Den bærer endnu denne Dag Navnet Mariekilde eller Helligkilden. Dog er det sidste Navn næsten gaaet af Brug. Denne eneste synlige Rest af Klosteret er i Form og Udseende saa ejedommelig, saa den burde fredes. Generalstaben kalder den fejlagtig Marterkilde. Om Stavemaaden Glænstrup er rigtig beroer paa, om Glanstorp, som Sagnet melder, er flyttet ind til Nørre Kloster, eller om her har været en By, der gav Klosteret Navn. Fru Groe nævner Glønstorp 1268, og Almuen kalder endnu Byen Glinstrop.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links