Oversigtsfoto
.
Oversigtsfoto
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Skanderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
261312
Sted- og lokalitetsnummer
160208-20
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Helligkilde. Kilden er omgivet af en trækarm, der måler 75 x 75 cm. Ovennævnte mindesmærke må ikke udjævnes eller på nogen måde beskadiges ved gravning eller henkastning af jord, sten eller affald.Regulering eller ændring af kilden og dens tilløb må ikke ske uden Nationalmuseets samtykke. Afsætning på målebordsbladet korrigeret 1991. Meddelt til Nationalmuseet.

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidKilde, ifølge Meddelelse indtil for faa Aar siden [kort før 1896] ret anset. I 1845 var den stærk besøgt. For at komme sig efter Sygdom maatte man drikke af Vandet (der er stærk jærnholdigt) eller bade sig deri. Ved Kilden var tidligere opstillet en nu borttaget Bøsse.- Kildens Bassin er nu omgivet af en Træramme, hvis Tværmaal er 0,7 M.
1969
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1991
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1991
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og RenæssanceRettet kortafsætning for helligkilden (fr.nr. 2613:12).
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHelligkilde. Beliggende ved den nordlige bred af møllesøen. Beliggende i udyrket græsareal.

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Vandmølle

Vandmølle er en mølle, der drives ved hjælp af vandkraft. Vandmøller kendes fra Middelhavsområdet fra ca. 100 f.v.t. og beskrives ca. 30 f.v.t. af den romerske arkitekt og ingeniør Vitruvius. Teknikken nåede senest omkring år 1000 til Danmark, og de ældste skriftlige kilder nævner vandmøller i 1130'erne. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links