Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211035
Sted- og lokalitetsnummer
130715-230
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Helligkilde, ”Dyrekilde”. 5 m NV-SØ, 3 m bred. Halvcirkelformet stenmur, sat af hovedstore sten op mod en skrænt. Stenmuren op til 1 m høj. I midten foran muren, en kreds af 7 sten.

Undersøgelseshistorie

2007
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderLokaliteten mgl. data.
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet er en helligkilde, der ligger i skov. Halvcirkulær stensætning, hvorfra kilde har sprunget. Ingen synlig kilde. Stensætningen er 0,4-1,5 m høj og 8 m lang. Stensætningen er opbygget af rå, ukløvet kampesten, som er 10 x 10 cm til 30 x 30 cm store og sat i op til 5 skifter. Stensætningen er i kanten af en skrænt ud til en ø-v gående skovvej. .

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links