Herning Højskole var tænkt som et synligt vartegn allerede i 1961. Bygningerne er tegnet af Tyge Arnfred og Viggo Møller-Jensen og betragtes som et modernistisk hovedværk, hvorfor de blev fredet i 2018. Fredningen omfatter både bygningerne og inventar samt Paul Gadegaards udsmykninger.
.

Bygningsanlægget, som mellem 1961 og 2007 husede Herning Højskole, ligger i Birk Centerpark, hvor højhuset rager op blandt den lavere omkringliggende bebyggelse og skaber en dramatisk effekt mellem det vertikale og det horisontale. Højskoleanlægget blev tegnet af Tyge Arnfred og Viggo Møller-Jensen, som i første omgang havde skitseret en lav bygning, der passede til det flade hedelandskab. Bygherrerne, Aage, Knud og Mads Eg Damgaard, insisterede imidlertid på, at bygningen skulle stå som et markant vartegn, og bad derfor arkitekterne om at tegne et højhus. Højskoleanlægget blev fredet i 2018, og fredningen omfatter bygningerne fra 1961 med alle gårdrum og gårdhaver samt de senere tilkomne bygninger: teaterbygningen, indviet i 1978, musikbygningen, indviet i 1980, den tilbyggede lærerbolig fra 1985 og de bevarede dele af C.Th. Sørensen og Ole Nørgårds haveanlæg, spejldammen, branddammen og det omgivende areal.

Højhuset blev opført som en betonkonstruktion, der er beklædt med trapezformede aluminiumsplader, mens de lave enetages, grundmurede længer blev opført i rød, blank mur med tagpapbeklædte tage. I det indre er planløsningerne på etagerne bevaret med de små, men veldisponerede elevværelser, der alle ligger i tilknytning til de større, dobbelthøje fællesrum, hvilket skaber en fin arkitektonisk effekt.

Videre læsning

Læs mere om Hernings arkitektur

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur