.

Det er Favrskov Hovedgård, der kom til at give navn til den nye kommune, hvor der er 12 herregårde, hvoraf flere er blandt landets største som Frijsenborg Slot, Clausholm og Bidstrup. Tre herregårde har rester tilbage fra middelalderen, hvor de ligger sammen med tidligere synlige voldsteder eller borgruiner. Seks er ombyggede eller nybyggede som klassicistiske og historicistiske bygninger.

Middelalder

Fælles for de bevarede middelalderlige voldsteder er, at man hverken har viden om deres alder eller ejere i perioden. Derudover har en for længst forsvundet borg tilsyneladende efterladt et ikkefysisk spor. Landsbyen Borre (tidligere Borrig, der betyder »borg«) i Vejerslev Sogn menes nemlig at have fået sit navn fra den tidligere nærliggende Ilensborg. Denne sagnagtige borg skal have ligget nær Borre Ås udløb i Gudenå, og i 1700-tallet skal der være fundet mursten på stedet. Endelig findes der en række voldsteder efter større gårde, såkaldte herregårdspladser.

Renæssance

Både Frijsenborg Slot og Ulstrup rummer tydelige bygningselementer fra renæssancen.

Barok

Både Frijsenborg Slot, Clausholm, Ulstrup og Bidstrup bærer præg af barokkens væsentlige arkitektoniske udtryk. Bidstrup er et enestående eksempel på senbarok omkring 1760 med svungne gavle og kviste omgivet af avlsbygninger.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Favrskov Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Herregårde og voldsteder