Jammerbugt Kommune er ikke rig på herrgårde, men flere voldsteder vidner om tidlig herremandsbebyggelse.

Middelalder

Der findes synlige spor efter middelalderlige voldsteder ved Ågård, Frejstrupgård og Alsbjerggård. Herudover er Bratskov beliggende på et middelalderligt voldsted, og dele af Kokkedal og Oxholm (tidligere Ø Kloster) er opført i middelalderens seneste del. Hertil kommer, at der muligvis har ligget en kongelig barfred (befæstning) nord for kirken i Lerup. De magre jorde og den tiltagende sandflugt i den afsidesliggende del af landet nord for Limfjorden gav vanskelige betingelser for herregårdsdrift, hvorfor der i en række tilfælde aldrig blev opført hovedbygninger med herregårdspræg på gårdene.

Voldstedsresterne i Alsbjerg menes at stamme fra et senmiddelalderligt anlæg af samme karakter som Kokkedal, hvorimod Frejstrupgård, der endnu mangler at blive arkæologisk undersøgt, muligvis stammer fra 1300-tallet.

Renæssance

Barok

Klassicisme og historicisme

Herregårdene i dag

Oxholm og Birkelse er store bedrifter. Oxholm råder over ca. 600 ha, mens Birkelse med sine over 3.000 ha er det største gods nordenfjords.

Kokkedal blev i 1988 omdannet til hotel og kursuscenter. Bratskov har efter restaurering i årene 1976-79 ved Jacob Blegvad fungeret som kommunens kulturhus med bl.a. turistkontor, lokalhistorisk samling og skiftende udstillinger.

Videre læsning

Læs videre om Middelalderen i Jammerbugt Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Herregårde og voldsteder

Eksterne links