grav i øst
.
grav i vest
.
Store bøge på voldstedet
.

Faktaboks

Kommune
Kerteminde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
36178
Sted- og lokalitetsnummer
080106-43
Anlæg
Herregårdsanlæg/Slot, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Bygning, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Enkeltfund, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1299 e.Kr.); Tro og tradition, uspec undergruppe, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Borg/Voldsted, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Voldstedet består af en kvadratisk borgbanke med stærkt afrun- dede hjørner. Banken, der ved foden måler ca. 15 x 15 m, omgi- ves af en vandfyldt ca. 4 m bred voldgrav. Bankens plane top- flade, der måler ca. 8,5 x 8,5 m, ligger ca. 2 m over gravens vandspejl, medens det omgivende terræn hæver sig ca, 1 m over gravens vand. Voldstedet, der er bevokset med træer, indgår i haveanlægget. Det fredede areal måler ca. 24 x 24 m, og fredningsgrænsen følger gravens udvendige øvre kant. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller på nogen måde beskadiges ved afgravning, tilfyldning eller be- byggelse eller på nogen anden måde forstyrres. Oprensning af voldgraven samt forsætlig ændring af vandstanden må kun finde sted efter forudgående henvendelse til rigsantikvaren. Voldstedet må iøvrigt benyttes som have i samme omfang som hidtil.

Undersøgelseshistorie

1848
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1863
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1863
Danefæ erklæring ved Nationalmuseet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGuldfingerring med safirperle fundet ca. 1843 på Skovgårds grund. Ringen skal være fra ældre middelalder.Sagnet siger, at der i gamle dage har stået en ridderborg på stedet.Lokal FSM-nr: 080111-20
1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGaarden bærer eget Navn, "Skovgaard", ligger lidt fra Byen og er rmlgv. den allerede 1515 nævnte. Hundslevgaard (jf. Dsk. Atl. V1507, L. Boesen Lundsgaard S. 24 f ("Huuslevgaard"). Vedel Simonsen Bjerg H. (Ved 1586 nævnes "Hundsløffgaard" som Herrgaard. (Saml. f. Fyns Hist. og Top. VII 301. I Matr. 1661 nævnes "Hundslev Skovsgaard". (Høyer Möller Saml. t. Kjølstrup Sogns Hist. Geheimark.). I Haven er en rundagtig, ophøjet Plads, omtr. 35' i Diameter, til Dels bevoxet med Eg og Hyld, omgiven af nu tilgroede, men dog tydelige Smaagrave. Tæt ved ligger en lille Dam, hvori er fundet Pæle som af en Dæmning. - Pladsen har tidligere været højere, ved Afgravning er fundet et Lergulv. Der vides aldrig at være fundet Murbrokker. Det hele Anlæg er vist nok fra nyere Tid. Ved Gaardens Ombygning, for faa Aar siden, fandtes Stykker af Teglsten, Kul og Aske (Sagnet siger, at Gaarden blev brændt af Svenskerne). I Haven fandtes den i 1863 indsendte (Biskops-?) Ring (Mus. Nr. 21149). Bevoksning: 1985: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1971
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVoldsted på Hundslev Skovgård. Voldstedet fremtrådte som nævnt i fredningsbeskrivellsen, af en lille flad borgbanke omgivet af en vandfyldt grav. Arealet er delvis tilgroet med krat og træer. Umiddelbart nord for det fredede areal ligger der en vandfyldt kvadratisk dam eller grav. Skitse med fotovinkler, se bagsiden. . Mål: 2x20x20 m. Bevoksning: 1985: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Enkeltfund

Enkeltfund er en enkelt eller få genstande fra oldtiden eller historisk tid, som er blevet fundet uden nødvendigvis at indgå i en særlig kontekst med andre fortidsminder eller anlæg. Enkeltfund kan eksempelvis være flintøkser fra stenalderen, bronzelurer fra bronzealderen, smykker fra jernalderen eller mønter fra middelalderen. Læs videre her.

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Herregårdsanlæg/Slot

Herregård, oprindelig en større gård, der tilhørte en herre, dvs. en adelsmand. Senere er betegnelsen herregård også kommet til at dække de større gårde, særlig sædegårde eller hovedgårde, hvorunder der hørte bøndergods. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links