Hjallerup Marked foregår hvert år i begyndelsen af juni og besøges af mere end 200.000 mennesker. Siden 1972 har det været afholdt ved Markedsgården ved Algade i den sydøstlige del af byen.
.

Hjallerup Marked hed oprindelig Roldals Marked eller Hundslund Marked og lå tidligere i nærheden af Hundslund Kloster. Markedet blev nævnt første gang i 1602, men er formentlig meget ældre.

Det begyndte så vidt vides som et sted med en hellig kilde, som syge opsøgte på sankthansaften. Og hvor der er mange mennesker, er der også handlende, og efterhånden blev handelen vigtigere end kilden. Omkring 1744 flyttede markedet fra Dronninglundegnen til området ved Hedekroen/Hjallerup Kro (senere kaldet Frederikshvile).

Allerede i 1700-tallet var Hjallerup et stort marked, der tiltrak folk fra nær og fjern, som også kom for at more sig i forlystelserne. Her kunne man desuden møde originaler fra lokalområdet, såsom fattigfolkene Kræn Eg og Løjthe-Grethe.

Hjallerup Marked udviklede sig i begyndelsen og midten af 1900-tallet til et stort og veletableret hestemarked. Da hesten mistede sin funktion i landbruget og som transportmiddel, kom markedet i krise og var tæt på at lukke. Lokale kræfter oprettede foreningen Hjallerup Samvirke, som siden 1966 har stået bag markedet og med hjælp fra frivillige igen har gjort det til en succes.

Markedet afholdes i den åbne kile i den sydøstlige del af byen og har afløst det traditionelle hestemarked. Indtægterne fra markedet har stor betydning for byens mangfoldige kultur- og foreningsliv, som byder på bl.a. biograf, kulturhus, ridecenter, svømmehal og stort idrætscenter.

Videre læsning

Læs mere om Traditioner og fortællinger i Brønderslev Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger