vestligste set fra N
.
midterste set fra S
.
nordlige ende af vestligste
.

Faktaboks

Kommune
Lemvig Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1903158
Sted- og lokalitetsnummer
180702-218
Anlæg
Hulvej, Udateret (dateret 250000 f.Kr. - 2014 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 1903:158 Vejsystem i Bredmade. Vejsystem bestående af 3 hulveje orienteret NV/NNV-SØ/SSØ på en sydvendt skrænt nord for Flynder Å. Den østligste hulvej er 180 m lang. Den midterste hulvej, der har en forholdsvis spids bund, er 102 m lang og deler sig i to forløb mod nord, og to forløb mod syd - hvor begge løb forenes med den vestlige hulvej. Denne er 108 m lang, idet dens nordlige del er udvisket af jordbearbejdning og moderne kørsel. Hulvejene er indtil 2-3 m dybe og 0,4 m til godt 1 m brede i bunden. Vejsystemet ligger på et areal, der i nordøst afgrænses af skellet mod Saugmandsvej, i syd af skellet mod matr.nr. 20 h Dal Anneksgård, Fabjerg og i vest af en linje 110 m øst for og parallelt med skellet mod matr.nr. 9e Dal Anneksgård, Fabjerg, mellem Saugmandsvej i nord og skellet mod matr. nr. 20 h Dal Anneksgård i syd. De enkelte hulveje afgrænses af deres øvre kanter.

Undersøgelseshistorie

2014
Registreringsprojekt/vejspor - KulturstyrelsenVed Bredemade gik Adelvej over Flynder Å. Nord for åen i en gruppe træer ses enkelte hulvejsspor endnu.
2014
Museal besigtigelse - Holstebro MuseumTre meget fine hulvejsspor sydvest for gravhøje og nord for Bredemade. Det østligste spor starter ved foden af gravhøjen og løber syd på, helt ned til hvor skoven ender. Denne hulvej er den bredeste af de tre, omt. 1 meter i bunden og sider på ca 1,8m. Der er ingen træer i dette forløb og man kan nemt gå i det. Det midterste forløb er mere smalt og meget mere tilgroet. Bunden er forholdsvis spids og siderne er mere end 2 meter høje. I den nordlige ende forgrener dette forløb sig i to. Den vestligste hulvejs nordligste del er ødelagt af jordbearbejdning. Der er helt fladt og der vokser grønt græs, hvor resten er præget af tilgroet hedevegetation. I kanten af skovstrimlen mod vest er der ligeledes volde - efterladt af færdsel, men selve hulvejen eller hulvejen vest for den tredje bevarede hulvej, er ødelagt af moderne færdsel. Disse forløb er flade, brede og uinteressante. Hvilket resten dog bestemt ikke er.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Hulvej

Hulveje er forhistoriske og historiske vejforløb, hvor færdslens slid har dannet mere eller mindre markante fordybninger. Der kan både være tale om enkeltliggende hulveje eller systemer af eksempelvis parallelt liggende hulveje, hvor indbyggerne har skiftet mellem anvendelsen af de enkelte hulveje, alt efter hvor farbar den enkelte vej har været. Læs videre her.

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links