Humlum, 2018. Kortudsnittet viser næsten hele stationsbyen, der passeres af Thybanen, og som bortset fra nogle få erhvervs- og institutionsbygninger næsten helt består af parcelhuse. De ældste ligger omkring Østerbrogade-Vesterbrogade, der fører mod Lemvig. Efter 2. Verdenskrig er tilføjet nyere kvarterer i nordvest og sydøst. Humlum Kirke ligger uden for kortet ved Oddesundvej sydøst for byen.
.

Humlum har en befolkning på 849 og et areal på 66 ha. Byen er en stationsby 6 km nordvest for Struer på en spids halvø syd for Limfjorden. Mod nordvest adskilles byen fra Nissum Bredning af randmorænen Toftum Bjerge, og mod øst falder terrænet ned mod Venø Sund. Fra Humlum fortsætter Thybanen og Oddesundvej 4 km til Oddesundbroen og videre nordpå.

Bebyggelsen ligger samlet omkring stationen og omgivet af dyrket jord, golfbane og et sommerhuskvarter. Humlum Kirke fra middelalderen ligger højt og frit ca. 1,5 km mod sydøst, og ved Venø Sund, 1,5 km mod nordøst, findes en lille havn og campingplads.

Stednavnets betydning

Den ældst kendte kilde til navnet Humlum er fra *1186, hvor formen Humla optræder. I senere kilder findes former som Humlum (*ca. 1325), Humelum (1582) og Humlum (1688). Navnet er sammensat af plantebetegnelsen humle eller måske det gammeldanske substantiv *humal, der betyder »(bakke)knold«. Efterleddet er det gammeldanske substantiv *hēm, som betyder »bebyggelse, ejendom«. Navnet sigter således enten til en bebyggelse, hvor der dyrkes humle, eller som lå på eller ved en bakkeknold.

Mere om stednavne i kommunen

Videre læsning

Læs mere om byer i Struer Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer