Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
262953
Sted- og lokalitetsnummer
010103-250
Anlæg
Hus (evt. med stald), Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gårdtomt, ”Nørresørup”. Grundplanen ses ikke i terrænet, men en højning, 0,5 x 4 m stor viser hvor ovn/ildsted/skorsten har været. Det antages, at denne tomt, og tomten 20 m S herfor, fr. nr.2629:54, er 2 bygninger til samme gård, nemlig den midterste af tre gårde, Siggerup, Nørresørup, og Hjernerup, der har ligget langs søbredden, S for Krogdals Vang. Gårdene blev nedlagt af Kong Christian d. IV i forbindelse med oprettelse af stutterivangene i 1608.

Undersøgelseshistorie

2009
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterHustomt.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Hus

Hus, opførelse af huse til permanent ophold for mennesker kendes tilbage til forhistorisk tid omtrent samtidig med bondekulturens opståen, ca. 9000 f.v.t. Efterhånden udvikledes forskellige husformer, der var tilpasset lokale forhold og byggematerialer, fx ler, træ, strå, tørv og is. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links