Piorgården
.

Faktaboks

Kommune
Odense Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
361625
Sted- og lokalitetsnummer
080407-85
Anlæg
Hus (evt. med stald), Middelalder (dateret 1500 e.Kr. - 1535 e.Kr.)

Original fredningstekst

Middelalderlig kælder fra Priorgården. Ruinerne af en middelalderlig kælder er beliggende under jordoverfladen. Fredningsgrænsen følger parcellens grænse.

Undersøgelseshistorie

1981
Museal besigtigelse - Odense Bys Museer
1988
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1988
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMiddelalderlig kælder fra Priorgården. Ruinerne af en middelalderlig kælder er beliggende under jordoverfladen. Fredningsgrænsen følger parcellens grænse.
1988
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2003
Diverse sagsbehandling - KUAS, Fortidsminder
2003
Museal prøvegravning - Odense Bys MuseerVed udskiftning af belægning og lednings-og rørarbejde i den østlige del af Vestergade kunne der ikke konstateres urørte lag pånær den fredede sokkel til Priorgården.
2003
Museal prøvegravning - Odense Bys MuseerI forbindelse med lednings-og rørarbejde foretoges undersøgelse ud for Vestergade nr.2 af sydfacaden af den senmiddelalderlige teglstensbygning Priorgården.
2005
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Hus

Hus, opførelse af huse til permanent ophold for mennesker kendes tilbage til forhistorisk tid omtrent samtidig med bondekulturens opståen, ca. 9000 f.v.t. Efterhånden udvikledes forskellige husformer, der var tilpasset lokale forhold og byggematerialer, fx ler, træ, strå, tørv og is. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links