Hvidøre på Emiliekildevej i Klampenborg er tegnet af Johan Schrøder som landsted for legationsråd Frederik Bruun og opført 1871‑72. Bygningen er en hvidpudset, toetages bygning med et tårn og kuppelspir. Mod sundet er en loggia med karyatider af billedhugger O. Evens.

Fra 1938 indrettede Novo Terapeutisk Laboratorium et diabetikersanatorium og forskningscenter, der i 1949 fik navnet Hvidøre Hospital. I 1989 blev Hvidøre lagt sammen med Niels Steensens Hospital til det, der nu er Steno Diabetes Center Copenhagen. Bygningen Hvidøre blev omdannet til kursuscenter for Novo Nordisk-koncernen.

Hvidøre er opført 1871‑72 og blev i 1906 sommerbolig for kejserinde Dagmar af Rusland, der efter Den Russiske Revolution boede på Hvidøre til sin død i 1928.

.

Enkekejserinde Dagmar og Hvidøre

Kejserinde Dagmar af Rusland (tv.) og dronning Alexandra af Storbritannien (th.) sammen på Hvidøre ca. 1910.

.

Den danske prinsesse Dagmar (1847‑1928) var datter af dronning Louise og Christian 9., der fik betegnelsen »Europas svigerfar« gennem sine døtre Alexandra og Thyras giftermål ind i de europæiske fyrstehuse samt sønnen Vilhelms overtagelse af den græske trone i 1863 som Georg 1. Også Dagmar blev i 1866 gift ind i et fyrstehus, da hun blev gift med Aleksander, der i 1881 blev russisk kejser, zar af Polen og storfyrste af Finland som Aleksander 3. af Rusland. Herved blev Dagmar kejserinde af Rusland under navnet Marija Fjodorovna og storfyrstinde Dagmar af Finland.

Som følge af de voldsomme begivenheder under Den Russiske Revolution i 1917 var Dagmars ældste søn, den russiske zar Nikolaj 2., blevet tvunget fra tronen og blev myrdet i Jekaterinburg året efter. Dagmar blev i 1919 evakueret med et britisk slagskib fra Krim til Storbritannien og derfra til Danmark.

Året efter flyttede Dagmar ind på Hvidøre. Dagmar havde sammen med sin søster, dronning Alexandra af Storbritannien, erhvervet det hvidpudsede lystslot i 1906 og levede i eksil her frem til sin død i 1928.

Dagmar blev stedt til hvile i Roskilde Domkirke, men i 2006 blev hun genbegravet i Sankt Petersborg, Rusland.

Videre læsning

Læs mere om Klampenborg-Skovshoveds arkitektur

Læs videre om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur