Jødeflugten fra Gilleleje

I 1997 blev statuen Teka Bashofar Gadol (Lad den store shofar forkynde vor befrielse) rejst ved Gilleleje Museum til minde om jødeflugten. Statuen er udført af den israelske kunstner Georges Weil.
.

Natten til d. 2. oktober 1943 indledte den tyske værnemagt jagten på de danske jøder. De var advaret på forhånd, og mange forsøgte at få skibslejlighed til Sverige. Gilleleje blev et af knap 30 udskibningssteder langs eller nær ved Øresund, og den første sejlads foregik allerede d. 29. september.

Den 6. oktober var der ca. 500 jøder i Gilleleje. Flere sejladser blev aflyst pga. tysk patruljering, og jøderne blev skjult rundtom i byen. Om natten foretog Gestapo en razzia og arresterede 100‑120 jøder, heraf 20 i menighedshuset og 80 på loftet af Gilleleje Kirke. Omkring halvdelen kom til Theresienstadt, hvor tre af dem døde. Det blev aldrig opklaret, hvem der stak jøderne i Gilleleje.

Den følgende dag dannede nogle borgere Jødekomiteen, som organiserede flugten og flyttede jøderne til sommerhuse og gårde ved Smidstrup Strand. Fra d. 8. oktober blev 800 jøder sejlet til Höganäs i Sydsverige, og da strømmen af jøder ebbede ud omkring d. 1. november, fortsatte de illegale transporter med bl.a. modstandsfolk. Gillelejeborgerne reddede i alt 1.300 jøder, hvilket svarede til 20 % af de danske jøder.

Videre læsning

Læs mere om Besættelsestiden i Gribskov Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Besættelsestiden