Den store sal på J.F. Willumsens Museum med Det Store Relief i baggrunden, som Willumsen arbejdede på fra 1893 til 1928. Willumsen udtrykte sig i næsten alle medier: maleri, grafik, skulptur, keramik og arkitektur.
.

I 1947 skænkede J.F. Willumsen (1863‑1958) sin samling af egne og andre kunstneres værker til den danske stat. Da København takkede nej til at opføre et museum til kunstsamlingen, blev den, som gavebrevet foreskrev, tilbudt til Frederikssund. I 1955 blev Willumsen æresborger i Frederikssund, og to år efter d. 15. april 1957 blev J.F. Willumsens Museum indviet. Museet, der ligger på Jenriksvej, er tegnet af Tyge Hvass og opført af Frederikssund Kommune og den danske stat.

På museet udstilles hele Willumsens oeuvre fra de tidlige naturalistiske værker, over de symbolistiske og til de sene farvestærke værker, udført i maleri, skulptur og keramik. Samlingen omfatter i dag ca. 6.500 værker både af Willumsen og af kunstnere fra hans samling af ældre kunst, der bl.a. indeholder flere verdensberømte kunstnere som El Greco og hans maleri Hyrdernes tilbedelse (1568‑70). I 2005 fik museet en omfattende tilbygning tegnet af Theo Bjerg.

I parken ved museet er der placeret flere af Willumsens skulpturer, herunder to næsten 5 m høje ravnelignende fantasifugle, som J.F. Willumsen udførte omkring 1910, da han var arkitekt på friluftsteateret i Ulvedalene i Jægersborg Dyrehave.

Videre læsning

Læs mere om Billedkunst i Frederikssund Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Billedkunst