.
Licens: CC BY SA 2.0

Jellingstenen 1 er en runesten fra ca. 940-955. Runestenen omtales første gang sammen med Jellingstenen 2 i et prospekt af Rantzau, der byggede på en tavle opsat af Caspar Markdanner i 1586. Stenen har sandsynligvis ligget ved kirkedøren til Jelling Kirke, hvor den har været brugt som bænk. Omkring år 1600 kaldes den "Stenen ved dörren liggendis". Den synes imidlertid at være blevet rejst mellem 1627 og 1639. Dens oprindelige plads lader sig ikke bestemme, men den har højst sandsynligt hørt sammen med Gorms Jellingmonument, skibssætningen. Stenen er nu opbevaret uden for Jelling Kirke. Dens tilstand er dårlig; der er partielle afskalninger. Den består af gnejs og er ca. 185 cm høj, 107 cm bred og ca. 50 cm dyb.

Inskriptionen, der er skrevet på olddansk og med runer fra vikingetiden, lyder: "GōrmR kunungR gærði kumbl þǿsi æft Þōrvī, kunu sīna, DanmarkaR bōt."

Oversat lyder indskriften: "Kong Gorm gjorde disse kumler efter Thyra sin kone Danmarks bod."

Oversættelsen og tolkningen af "Danmarks bod" har været omstridt, men knyttes nu til Thyra (Danmarks pryd).

Ormehoveder – tidligere opfattet som spiralornamentik – afslutter de dobbelte rammelinjer på hver side af indskriften øverst på stenens B-side.

Videre læsning

Læs mere om Oldtiden i Vejle Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links