Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
533532
Sted- og lokalitetsnummer
060203-15
Anlæg
Jordfæstegrav, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Hus (evt. med stald), Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Affaldsgrube, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Dyrkningsspor, Oldtid (dateret 5400 f.Kr. - 501 f.Kr.); Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenkiste, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Stenkiste, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Rundhøj, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.); Stenkiste, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.); Stenkiste, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Billegrav Gård Ødelagt høj, ret anselig, træbevokset i ager, tæt N for lande- vejen. Ind i S-siden er bygget en lang, lav stenbygning. Top- pen jævnet og forstyrret. Tværmål 18-20 m. 1989: Afmeldt. Fjernet. Tidligere C-høj.

Undersøgelseshistorie

1873
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI 1873 begyndte ejeren af Billegravgård at sløjfe en stor gravhøj på sin mark og stødte derved på en omhyggeligt opbygget stenkiste, som indeholdt en bronzenål. Fundet indberettedes til Museet af lærer J.A. Jørgensen, Ibsker, med en opfordring til, at højen blev undersøgt videnskabeligt.
1874
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1874
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1875
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn stor smuk Broncealdershøi. Dens ene Halvdel er sløifet og Centralbegravelsen er fundet. Det var en stor smuk Gravkiste sat af smukke Sandstensplader nøjagtig passende sammen. I den fandtes Levninger af et (eller flere?) ubrændte Lig og af Oldsager: Stykker af en Broncenaal. Ovenover denne Gravkasse fandtes senere under en Bunke Sten, kun ca 1 Alen under Høiens Top, et ubrændt Lig og derhos flere meget smukke Broncesager, navnlig et kort, men vel bevaret Sværd af Bronce - en velbevaret Paalstav af Bronce og en af de for ældre Broncealder charakteristiske Broncefibulaer (som Worsaa Afb. N. 228). En udførlig Beretning om denne Gravhøi er i Aarene 1873 og 1874 af Undertegnede indsendt til Museet ligesom ogsaa de fundne Oldsager alle ere indlemmede i Museets Samlinger.
1884
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1884
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidØdelagt Høj, ret anselig, træbevokset i Ager, tæt Nord for Landevejen. Ind i Sydsiden er bygget en lang lav Stenbygning. Toppen jævnet og forstyrret. Tvm. 18 - 20 m. [[Udgravet og fjernet]]
1957
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI 1957-58 udgravedes den resterende del af højen, efter at det hus, der var bygget ind i højen, forinden var fjernet. Ved udgravningen genfandtes tre af de grave, der var blevet afdækket i 1800-tallet, samtidig med at der konstateredes flere nye jordfæste- og brandgrave fra ældre og yngre bronzealder. Under og til dels uden for højen, der var opbygget i tre faser, fandtes bebyggelses- og pløjespor fra yngre stenalder og desuden en grav fra samme periode. Rester af en bulkiste fra undersøgelsen er i 2014 indført under B 18566.
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSlettet af fredningsregisteret.
1989
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAfventer tekst og oplysninger om fredning

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Hus

Hus, opførelse af huse til permanent ophold for mennesker kendes tilbage til forhistorisk tid omtrent samtidig med bondekulturens opståen, ca. 9000 f.v.t. Efterhånden udvikledes forskellige husformer, der var tilpasset lokale forhold og byggematerialer, fx ler, træ, strå, tørv og is. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links