Lukasoksen.

.

Fakta

Malerierne er placeret i kor, hovedskib og tårn. Malerierne er dateret til 1425-1690 (1375-1475 Gotik, 1475-1550 Sengotik og 1620-1750 Barok). Malerierne er malet af Kongstedværkstedet (o. 1425-1440), Ottestrupværkstedet (o. 1515 - 1525) og et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Markusløven.

.
Dommedag. Kristus sidder på regnbuen, Maria og Johannes Døber går i forbøn for de opstandne.
.

Kalkmalerierne i Ottestrup Kirke forestiller scener fra det nye testamente, Kristi lidelse, død og opstandelse, dagligliv, skabelsen og syndefaldet og Dommedag. Malerierne viser Markus (Evangelist), Lukas (Evangelist), Johannes (Evangelist), Johannes Døber (Kristi forløber), Kristus/Jesus (Guds søn), Maria (Jesu moder), Barbara (Helgeninde), Adam (Det første menneske), Eva (Den første kvinde), Johannes (Apostel), Dismas/Titus (God røver), Gesmas/Dumachus (Ond røver), Judas Iskariot (Apostel), Malkus (Tjener), Peter (Apostel), Pilatus (Statholder), Simon af Kyrene (Kristi korsbæring), dyr, indskrifter, engle, djævle og moraliteter, fabler og talemåder. Derudover indeholder kalkmalerierne topornamenter, planteornamentik borter, andre borter, strøornamenter, rankeslyngornamenter, geometriske borter, andre ornamenter og arkitektur. De ornamentale detaljer viser motiverne blomst (naturalistisk og stilistisk), omvundet stav, ranke og blad, cirkel, firkant, rombe og trekant, bånd, træ og busk, cirkelslag og bueslag, passerroset og menneske, dyr og væsen.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. I korets hvælv meget betydningsfuld udsmykning fra Martin Malers værksted. Evangelistsymbolerne er meget troværdigt udført. På Ottestrupværkstedets udsmykning i skibets hvælv og væg er forholdsvis mange retoucher udført, og maleriet har herved mistet noget af sin autenticitet, men er dog meget vigtig i sammenhængen, da der kun kendes tre kirker udsmykket af dette værksted.

Kalkmalerierne er vurderet som mulig behandlingskrævende. I korhvælvets udsmykning er der i syd- og nordkappe mindre områder med aktive salte. I nordkappen er der muligvis tillige et angreb af lyserøde bakterier. Samme form for bakterieangreb ses i skibets 1. fags øst-, syd- og vestvendte kapper. Malerierne i koret er retaurerede og opmalede i større grad, medens der i skibets malerier er store dele velbevarede farvelag i figurscenerne.

Kirken

Kor og skib fra romansk tid er bygget i rå og kløvede kampesten. I 1400-tallet har først koret fået et krydshvælv og siden to i skibet. Munkestenstårnet i vest er ligeledes opført 1400-tallet, muligvis samtidigt med eller ældre end hvælvingerne i skibet. Det har nordvendt trappehus og samtidigt krydshvælv. Våbenhuset stammer tillige fra 1400-tallet og er opført af blandede kampe- og munkesten. Kirken står helt hvidkalket.

Videre læsning

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links