Dele af Bebudelsen og Fødslen.

.

Fakta

Malerierne er placeret i apsis og hovedskib. Malerierne er dateret til 1175-1486 (1175-1275 Senromansk og 1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Sønder Broby Kirke forestiller scener fra det nye testamente, Jesu barndomshistorie, Gabriel (Ærkeengel), Maria (Jesu moder), Josef (Marias trolovede/mand) og engle. Derudover indeholder kalkmalerierne geometriske borter, planteornamentik borter, topornamenter og andre ornamenter. De ornamentale detaljer viser motiverne ranke og blad, vase og buket.

Kalkmalerierne er særdeles bevaringsværdige. De romanske malerier i apsis, hhv. øverst i apsisbuen og på apsisvæggen har usædvanligt små scener, der minder om bogillustrationer. Derudover synes scenerne, primært Fødselsscenen, hvor Maria synes at ligge på en kline, at være sjælden i dansk kalkmaleri. Tilsyneladende er der kun fundet to udsmykninger fra dette værksted, det andet er de usædvanlige malerier i Nørre Broby kirke. Derudover er der i skibets østlige hvælv rester efter en udsmykning malet i 1486.

Kalkmalerierne er vurderet som mulig behandlingskrævende. De romanske malerier i apsis er kun delvist frilagte, og der er i efterladt sekundære kalklag på overfladen. I apsisbuen ses en del svindrevner, som kan indikere løs puds. Derudover ses afdækningsskader i form af kalkmærker afsat af hammerskær. Maleriets vedhæftning til underlag bør undersøges.

Kirken

Sønder Broby Kirkes apsis, kor og skib stammer fra romansk tid og er bygget i rå kampesten på en profileret sokkel. Apsidens halvkuppelhvælv er samtidigt, mens de tilsammen tre krydshvælv i kor og skib alle er sengotiske. I denne periode er også triumfbuen blevet udvidet ligesom våbenhus i syd samt vesttårnet med formentlig samtidig hvælving og sydvendt trappehus er blevet tilføjede. Begge tilbygningerne er i munkesten. Kirken står helt hvidkalket.

Videre læsning

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links