Fakta

Malerierne er placeret i kor og hovedskib. Malerierne er dateret til 1250-1480 (1375-1475 Gotik og 1175-1275 Senromansk). Malerierne er malet af Isefjordsværkstedet (o. 1460-1480) og et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Sigerslevvester Kirke forestiller Dommedag og Kristi lidelse, død og opstandelse. Malerierne viser Kristus/Jesus (Guds søn), Maria (Jesu moder), Nikolaus (Helgen, biskop af Myra), Morten (Helgen, biskop af Tour), Olav den Hellige (Norsk konge), Decius (Romersk kejser), Laurentius (Helgen, ærkediakon), Hadrian (Romersk kejser), Hippolytus (Martyr, præfekt), Johannes (Apostel), Josef af Arimatæa (Rigmand, Kristi gravlæggelse), Longinus (Centurion, Kristi korsfæstelse), Andreas (Apostel), Jakob den Ældre (Apostel), Malkus (Tjener), Peter (Apostel), Pilatus (Statholder), engle, indskrifter, bomærker og dyr. Derudover indeholder kalkmalerierne geometriske borter, imitationer, planteornamentik borter, topornamenter, strøornamenter, rankeslyngornamenter og arkitektur. De ornamentale detaljer viser motiverne bånd, ranke og blad, sparre, cirkel, firkant, rombe og trekant, knækbånd, stjerne, blomst (stilistisk) og cirkelslag og bueslag.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. Malerierne i Sigeslevvester kirke repræsenterer et næsten fuldt bevaret billedprogram i hvælvene fra Isefjordsværkstedet og er derfor særdeles vigtig for at forstå værkstedets udvalg og sammensætning af motiver.

Kalkmalerierne er vurderet som mulig behandlingskrævende. Kalkmalerierne i kirkens hvælv har enkelte afskalninger, eksempelvis i koret. Det bør undersøges, om afskalninger skyldes salte. Skibets hvælv har et svagt forholdsvist jævnt dækkende angreb af lyserøde bakterier. Kirkens rumklima bør undersøges, og i fald rumklimaet giver gode betingelser for mikrobielle angreb justeres.

Kirken

Sigerslevvester Kirke har romansk apsis, kor og skib opført i rå kampesten med hjørnekvadre af kridt- og kalksten; skibets vesthjørner har granitkvadre. Apsiden har en sokkel af kridtsten over to markstensskifter og har bevaret sit oprindelige halvkuppelhvælv. Kor og skib er overhvælvet ca. 1400-50. Det senmiddelalderlige våbenhus på skibets nordside er opført i munkesten. I 1869 er rejst et muret trappehus ved skibets vestgavl og en zinkklædt tagrytter over skibet.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Frederikssund Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links