Våbenfrise på sydvæg.

.

Fakta

Malerierne er placeret i kor og hovedskib. Malerierne er dateret til 1225-1775 (1175-1275 Senromansk, 1275-1375 Tidlig gotik og 1375-1475 Gotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Våbenfrise på korets nordvæg.
.

Kalkmalerierne i Tvilum Kirke forestiller våbenskjolde, Kristoffer (Helgen, kæmpe), Kristus/Jesus (Guds søn), fabelvæsener og fantasivæsener og vrængefigurer og masker. Derudover indeholder kalkmalerierne planteornamentik borter, geometriske borter, topornamenter, strøornamenter og rankeslyngornamenter. De ornamentale detaljer viser motiverne ranke og blad, bånd, blomst (stilistisk), frugt og bær og menneske, dyr og væsen.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. I kirken er to interessante udsmykninger. I koret er bevaret rester efter en våbenfrise samt formentlig nogle helgenfremstillinger. Den ene kan identificeres som Sankt Kristoffer. I skibets 2. fag er hvælvet udsmykket med en enkelt dekoration, formentlig i forbindelse med hvælvslagningen.

Kalkmalerierne er vurderet som behandlingskrævende. Kalkmaleriet på alterbordsforsiden fremstår med løse farve- og kalklag, og mørtel i fuger er nedbrudt. Maleriet er kun delvist afdækket, og fremstår derfor med sekundære kalklag.

Kirken

Tvilum Kirke, der oprindelig udgjorde nordfløjen i Tvilum kloster, står som langhusbygning (salskirke) med tre fag, hvoraf det østligste gør det ud for kor. Kirken er opført i rød munkesten i to faser. De to østlige fag er fra midten af 1200-tallet og har fået indsat to ottedelte hvælv umiddelbart efter opførelsen. Det vestlige fag med et lille trappehus i sydvest er formentlig fra begyndelsen af 1400-tallet. Dette fag har samtidigt, ottedelt hvælv. Kirken står i blank mur.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links