Oversigtsbillede - kanalen set fra V
.
Østligste styrt set fra Ø
.
Østligste styrt set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
350659
Sted- og lokalitetsnummer
200103-245
Anlæg
Kanal, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Meddelt til ejeren: NST, RIB, men ikke tinglyst: Engvandingskanal. En ca. 1400 m lang strækning af en engvandingskanal i god afstand på S-siden af Kongeåen.950 m fra V-enden, er kanalen afbrudt af en 6 m bred overkørsel. Hhv. 250 m V for og 100 m Ø for denne overkørslen er der anbragt betonkarme/styrt på tværs af kanalen. Fra V-enden og indtil det Ø-ligste styrt (1100 m) er kanalen intakt, med en lidt varierende størrelse. Samlet bredde fra 12-15 m, bestående at selve kanalen samt volde på begge sider. Selve kanalen har en bundbredde på ca. 2 m, en dybde på fra 1,15-1,75 m og en ovenbredde på fra 5,75-7 m. På å-siden er volden fra 0,4-1,5 m høj og fra 2,5-5,75 m bred, med en krone på fra 1-2 m. Volden på landsiden er ca. 0,5 m høj og ca. 3,5 m bred, med en krone på ca. 2 m. De sidste 300 m i Ø-enden er kanalen 7 m bred og 1,3 m dyb uden volde på siderne. Græsklædt med levende hegn på N-siden.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske Centralregister
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Museal restaurering - KulturstyrelsenRetablering af fortidsmindet

Kanal

Kanaler er nedgravede og oprindelig vandfyldte render af forskellig størrelse og længde og er en samlet betegnelse for en anlægskategori, der dækker over mange forskellige funktioner. Eksempler er kanaler til transport af varer eller vand, engvandingskanaler, afvandingskanaler i Vadehavet og kanaler til brug for skibstransport. Mange kanaler er desuden anlagt i forbindelse med mølledrift. Kanalerne stammer fra vikingetiden og frem til i dag. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links