Faktaboks

Kommune
Helsingør Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
26303
Sted- og lokalitetsnummer
010412-41
Anlæg
Kapel, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Jordfæstegrav, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.)

Original fredningstekst

Kendelse afsagt den 20.11.1935 af Fredningsnævnet i Frede- riksborg amt. Overfredningsnævnets kendelse af 22. maj 1936 Sct.Jakobs Kapel De synlige resten af en del grundsten, der tildels ligger på plads, således at man kan skønne om bygningens udstrækning og beligenhed. Et lille stykke fast murværk findes også. Arealet måler 35 x 16 m. Ruinen ligger ca. 350 m øst for slotsruinen og ca. 100 m syd for byvejen.

Undersøgelseshistorie

1935
Uspecificeret aktivitet - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1935
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningDe synlige rester af en del grundsten, der tildels ligger på plads, således at man kan skønne om bygningens udstrækning og beliggenhed. Et lille stykke fast murværk findes også. Arealet måler 35 x 16 m. Ruinen ligger ca. 350 m øst for slotsruinen og ca. 100 m syd for byvejen.
1953
Registrering via historisk dokumentation - Uspecificeret institution
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSct. Jacobs Kapel. Kampestensfudamentet til et ca. 28,3 m (ø-v) x 8,7 m (n-s) stort kapel. Fundamentet er ca. 1,8 m bredt. Kapellet har bestået af et tårn mod vest med et med et fremspringende trappehus på nordsiden, et hovedskib, der er opdelt i en lille vestlig og en større østlig sektion og et smallere kor mod øst. På nordsiden af kapellet er tilføjet et våbenhus og et sakristi udenpå hhv. kapellets hovedskib og kor. Langs nordsiden af det indhegnede område ligger mange sten "til overs". Fundamenterne til kapellet er beliggende i et lille græsklædt, indhegnet område med løvtræer. Midt i koret vokser en gammel tjørn mens sakristiet er smule ødelagt af en hyld. På tårnets vest- og nordmur vokser en gammel røn og et gammelt vildæbletræ. I det hele taget er de nordlige bygniger bevokset med hyldetræer. Anlægget er omgivet af græsningsområde til tre sider mens den fjerde, østlige side ligger op til en campingplads. Et levende hegn skjuler dog campingpladsen fra kapellet. Syd for det indhegnede område løber et vandløb. Ca. 50 m syd for det indhegnede område står en lille, forfalden bliklade. Der er adgang til kapellet ad en grusvej fra landevejen. Der er skilte til kapellet og ved dette er der opsat en informationstavle af Skov- og Naturstyrelsen. ** Seværdighedsforklaring ** Seværdigt og illustrativt anlæg, som yderligere bliver interessant ved at være en del af Gurre Slotsruin. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
2002
Registreringsprojekt/ødekirker - Folkemuseet
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2015
Museal besigtigelse - KulturstyrelsenTilstandsvurdering Sct. Jacobs Kapel

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links