Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
200975
Sted- og lokalitetsnummer
130815-215
Anlæg
Kapel, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Embedsbolig, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Kirkegård, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Bygning, Efterreformatorisk tid (dateret 1536 e.Kr. - 1660 e.Kr.); Møntfund, Middelalder (dateret 1300 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Kulturlag, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 1660 e.Kr.)

Original fredningstekst

Domkirkens tilbygninger og den vestlige del af den senmiddelalderlige bispegård. Ruinerne af middelalderlige tilbygninger til domkirken, bl.a. to kapeller og konventshuset, samt den vestlige del af den senmiddelalderlige bispegård (senere Domhuset) er beliggende under jordoverfladen.

Undersøgelseshistorie

1984
Uspecificeret aktivitet - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1984
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningRuinerne af middelalderlige tilbygninger til domkirken, bl.a. to kapeller og konventshuset, samt den vestlige del af den senmiddelalderlige bispegård (senere Domhuset) er beliggende under jordoverfladen.
1984
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1988
Museal udgravning - Viborg Museum
1988
Uspecificeret museal aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Den kgl. Mønt- og Medaillesamling
1988
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Den kgl. Mønt- og Medaillesamling
1988
Grøft ved byggeri/anlæg - Viborg Museum
1988
Museal udgravning - Viborg MuseumI forbindelse med fjernvarmerenovering i Domkirkestræde og i retning af Domkirkens vestflanke blev iagttaget udsmidslag efter den store bybrand i 1726. Ved selve Domkirkestræde svage spor efter kirkegårdsafgrænsningen og en del grave inde på selve kirkegården.
1988
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1993
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Den kgl. Mønt- og Medaillesamling
1999
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2002
Uspecificeret museal aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2005
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Kulturlag

Kulturlag, inden for arkæologien jordlag af varierende tykkelse, dannet af affald efter menneskelig aktivitet. De kan fx indeholde måltidsrester, redskaber og keramikskår. Læs videre her.

Møntfund

Skattefund, fund af nedgravede eller bortgemte genstande af guld og sølv eller andre værdier, i Danmark omfattet af lovgivningen om danefæ. Fra tiden ca. 1050-1550 kendes (1999) ca. 330 skattefund fra det nuværende Danmark. Mere end 80% af fundene indeholder mønter, ofte danske – en del af disse fund tillige smykker. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Efterreformatorisk tid

Efterreformatorisk tid starter ved Reformationen i 1536, hvor den evangelisk-lutherske kirke blev indført i Danmark, og den slutter med indførelsen af den enevældige styreform i 1660, hvor det danske rige blev et arvekongedømme. Perioden, der også ofte kaldes Renæssancen, dækker således over en forholdsvis kort tidsperiode. Blandt de beskyttede fortidsminder findes en række borge og voldsteder, men også eksempelvis vejkister, skanser, kapeller og sagnsten. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links