For dem, som ønsker et indblik i, hvad der foregår under havoverfladen, er Kattegatcentret i Grenaa en oplagt mulighed. Her er en gæst på prøvedyk i det store Oceanarium, som bl.a. huser to belugastører, hvoraf den ene sniger sig ind i billedet til venstre.
.

På Færgevej helt ud til havet ved Grenaaens udløb ligger det store, offentlige akvarium Kattegatcentret. Den trekantede bygning i glas, beton og hvidmalet stål står på et plateau af gul beton. Facaden er af glas eller pvc-folie og har profilerede stålplader på taget samt hvidmalede stålrør i konstruktionen. Kontorfløjen er blå og ligger i forlængelse af denne bygning. Mod syd ligger en cafe med udsigt over Kattegat. Hele komplekset er tegnet af Kjaer & Richter, som også står bag udvidelserne i hhv. 1996‑97 og 2005, og skal vække mindelser om et skib, der ligger ved kaj.

Kattegatcentret udstiller mere end 250 forskellige arter af havdyr fordelt på en række akvarier og åbne havbassiner. Det største akvarium er Oceanariet, som i sine 1,5 millioner liter vand huser fisk fra Kattegat, fra de store belugastører til pighajer, torsk, pighvarrer, sild og makreller. Også troperne er repræsenteret i akvariet, ikke mindst ved den store hajtank, hvor en hajtunnel gør det muligt at komme helt tæt på bl.a. sandtigerhajer, sort- og hvidtippede revhajer, revlehajer, bambushajer og en zebrahaj, der sit navn til trods er plettet som voksen. I de udendørs havbassiner holder to spættede sæler og en gråsæl til.

Siden Kattegatcentrets åbning i 1993 har det haft over 6 mio. besøgende. I 2016 nåede besøgstallet op på 152.007. H.K.H. Prinsesse Marie har været protektor for Kattegatcentret siden 2013.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Norddjurs Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv

Eksterne links