kilden set fra nord, fra stien som fører hen til kilden
.

Faktaboks

Kommune
Kolding Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
341014
Sted- og lokalitetsnummer
170205-70
Anlæg
Kildeanlæg, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

MARIE KILDE "Mariekilde" består af to små stensatte bassiner, det øverste ovalt, ca. 2 x 1 m, det nederste rektangulært, ca. 2 x 1,25 m, i fælles ramme af tilhugne granitsten. Fredningsgrænsen er granitrammen omkring de to bassiner. Ovennævnte mindesmærke må ikke udjævnes eller på nogen måde ved beskadiges gravning, eller henkastning af jord, sten og affald. Regulering eller ændring af kilden og dens tilløb må ikke ske uden Nationalmuseets tilladelse. (Nyberejst) ikke besigtiget.

Undersøgelseshistorie

1996
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Marie kilde" i Marielund. Som beskrevet i fritekst. Tilføjelse: Rammen er brudt op i det NV. hjørne, hvorved 5 tilhugne granitsten er smidt i og ved siden af det rektangulære basin. Fra N-siden af det rektangulære vestlige basin (nær det NV. hjørne) er tidligere gravet en smal rende ud til åløbet i Nord. Herved er rammebelægningen af tilhuggede granitsten brudt op og 7-10 sten ligger som trædesten i bækken. Kilden er meget algeforurenet.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterKildeanlæg, ikke omtalt i "Danske Helligkilder".
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links