På dette Kaart over Kjøbenhavns Territorium paa Amager 1834 ses bl.a. Kløvermarken som en del af Christianshavns Fælled.
.
Flypioneren Robert Svendsen sidder her bag rattet klar til at foretage endnu en flyvning fra Kløvermarken. Flyvemaskinen, en enmotoret biplan udført i fyrretræ, hed oprindelig Dania, og med dette fly foretog Svendsen i 1910 turen over Øresund til Limhamn. Senere byggede han flyet om, og det fik herefter navnet Glenten. I 1912 blev det doneret til Marinens Flyvevæsen og er derfor blevet kaldt Danmarks første militærfly. Foto fra ca. 1911.
.

Kløvermarken er et idrætsanlæg i Amager Øst, der siden midten af 1900-tallet har været samlingssted for det lokale idrætsliv og samtidig et af Københavns store samlingssteder for fodbold. Der har dog været spillet fodbold på området, helt tilbage til da der var flyveplads i begyndelsen af 1900-tallet. Med i alt 22 baner, hvoraf fire af 11-mandsbanerne kan benyttes som 5- eller 7/8-mandsbaner, er der i dag ca. 40 små og store fodboldklubber, som benytter banerne, fx Christiania Sports Club (1982), IF Føroyar (1939) og Kløvermarkens Forenede Boldklubber (1990). Amagerklubben Sundby Boldklub (1922) har brugsret til bestemte baner i den ene ende. Derudover ligger i Kløvermarken en australsk fodboldbane og en cricket pitch. Med tre indendørs- og 11 udendørsbaner er Kløvermarkens Tennis Klub (1926) den bedst forsynede tennisklub i Københavns Kommune.

Historie

Kløvermarken var oprindelig en del af Christianshavns Fælled og blev brugt til græsning for borgernes kreaturer og svin. Området blev berømt, fordi det blev brugt som flyveplads for de første danske pionerer inden for flyvningen. Det var først og fremmest Robert Svendsen, der i 1910 holdt sin maskine i luften i hele 18 minutter og ved en anden lejlighed nåede op i den svimlende højde på 84 m. Samme år fløj Alfred Nervø rundt om Rådhustårnet, og Robert Svendsen slog alle rekorder ved at flyve over Øresund til Limhamn.

Den civile flyvning blev i 1925 flyttet til lufthavnen i Kastrup, men Kløvermarken fortsatte som militær flyveplads indtil Besættelsen i 1940. I årene 1945‑47 var der på området en lejr af røde svenske træbarakker til tyske flygtninge, der på højdepunktet nåede op på 18.000 personer, især kvinder og børn. De sanitære forhold og mængden af levnedsmidler var stærkt kritisable.

Siden 1952 har Kløvermarken fungeret som idrætsanlæg for bl.a. lokale fodboldklubber, og området blev fredet i 2011.

Videre læsning

Læs mere om Foreninger og frivillige i Københavns Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige