Faktaboks

Kommune
Holstebro Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
210482
Sted- og lokalitetsnummer
180319-395
Anlæg
Klosteranlæg, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Kirke, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1930 e.Kr. - 1939 e.Kr.); Vandmølle, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Metal, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Kalk, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Tegl, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Dige (kirkegård), Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tvis Kloster Tomt. Det fredlyste område er beliggende umiddelbart øst for den 1889 nedlagte Tvis kirkegårds østdige, samt syd for kørevejen til Tvis gård og mølle, dan- nende som vist på vedlagte kortskitse en skæv firkant, mod vest begrænset af kirkegårdens østdige, samt en strækning af 8 m i dettes sydlige forlæn- gelse, mod nord af vejen i en længde af 45 m fra kirkegårdens nordøstre hjør- ne. Østre og søndre grænselinje, som er markerede med sten, er henholdsvis 30 og 36 m lang. Fredlyst er desuden en stribe langs søndre kirkegårdsdige, fra dettes sydøstre hjørne 15 m lang, 8 m bred mod øst, 6 mod vest. – Inden- for det således fredlyste, synligt i terrainet afmærkede område har National- museet tilladelse til at fuldføre den i efteråret 1921 påbegyndte udgravning, og jeg forpligter mig og følgende ejere og brugere til – indenfor det angivne areal – ikke at foretage nogensomhelst udgravning eller plantning af buske eller træer uden Nationalmuseets samtykke. Ligeledes forpligter jeg mig til at lade søndre og østre korsgang med tilgrænsende mure af munkesten tildæk- ke med jord – efter nærmere aftale med Nationalmuseet – på en sådan måde, at anlæggets linjer fremtræder synligt og klart i terrainet. Det således tilvejebragte anlæg forpligter jeg mig til at respektere og holde vedlige. Retten til at bruge resten af det fredlyste område, nemlig den inden og uden for korsgangene og tilgrænsende mure liggende jord, forbeholder jeg mig med den indskrænkning, at der ikke må graves af terrainet, plantes træer og buske eller opføres nogen bygning uden museets tilladelse. For enhver beskadigelse, der med ejerens og brugerens vidende og vilje til- føjes mindesmærket, bødes der efter Nationalmuseets bestemmelse indtil 15 tdr. byg, som tilfalder "de fattiges kasse" i sognet, hvorhos i alle tilfæl- de beskadigelsen vil være at udbedre og mindesmærket at bringe tilbage i den tidligere stand efter Nationalmuseets anvisning. Denne deklaration kan tinglæses på museets bekostning. Retsanmærkning fra- faldes.

Undersøgelseshistorie

1163
Diverse sagsbehandling - Uspecificeret institution
1547
Registrering via historisk dokumentation - Uspecificeret institution
1921
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1921
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1943
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1965
Registrering via historisk dokumentation - Uspecificeret institution
1978
Museal prøvegravning - Holstebro Museum
2002
Registreringsprojekt/ødekirker - Holstebro Museum
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Klosteranlæg

Kloster, (af lat. claustrum 'aflukket rum', afledt af claudere 'lukke'), bygning eller bygningskompleks, hvor et institutionaliseret fællesskab af enten mænd eller kvinder for en tid eller livsvarigt søger forening med Gud ved at give afkald på legitime menneskelige værdier såsom ægteskabeligt samliv. Læs videre her.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Dige

Dige, bygværk opført med det formål at hindre oversvømmelse af lavtliggende landområder langs kyster, floder, vandløb og søer. Diger opbygges i hovedsagen af finkornede jordmaterialer, som hindrer vandgennemtrængning. I modsætning til dæmninger, der udføres på vanddækket område, står diger på tørt land ved normale vandstandsforhold. Læs videre her.

Vandmølle

Vandmølle er en mølle, der drives ved hjælp af vandkraft. Vandmøller kendes fra Middelhavsområdet fra ca. 100 f.v.t. og beskrives ca. 30 f.v.t. af den romerske arkitekt og ingeniør Vitruvius. Teknikken nåede senest omkring år 1000 til Danmark, og de ældste skriftlige kilder nævner vandmøller i 1130'erne. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links