261123_27
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
261123
Sted- og lokalitetsnummer
160411-82
Anlæg
Kanal, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Klostermølle Kanal. Kanalen er ca. 1200 m lang, målt fra Døde Å til opstemningen ved Kloster- mølle og 10 – 12 m bred. Trækstien løber langs kanalens nordside. Den er 5 m bred ved foden og 3 m bred ved kronen. Den hæver sig indtil 1,5 m over omgivende terræn, men kun svagt på de første 100 m fra Døde Å. Fredningsgrænsen følger på sydsiden kanalens overkant og på nordsiden foden af trækstien fra opstemningen ved Døde Å til stemmeværket ved Klostermølle. Hverken opstemning eller stemmeværk er omfattet af fredningen. Det samme gælder broen over kanalen med landevejen mellem Gl. Rye og Voerladegård.

Undersøgelseshistorie

1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorKanalen er ca. 1200 m lang, målt fra Døde Å til opstemningen ved Klostermølle og 10-12 m bred. Trækstien løber langs kanalens nordside.Den er 5 m bred ved foden og 3 m bred ved kronen. Den hæver sig indtil 1,5 m over omgivende terræn, men kun svagt på de første 100 m fra Døde Å. Fredningsgrænsen følger på sydsiden kanalens overkant og på nordsiden foden af trækstien fra opstemningen ved Døde Å til stemmeværket ved Klostermølle. Hverken opstemning eller stemmeværk er omfattet af fredningen. Det samme gælder broen over kanalen med landevejen mellem Gl. Rye og Voerladegård.
1987
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1987
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Kanal

Kanaler er nedgravede og oprindelig vandfyldte render af forskellig størrelse og længde og er en samlet betegnelse for en anlægskategori, der dækker over mange forskellige funktioner. Eksempler er kanaler til transport af varer eller vand, engvandingskanaler, afvandingskanaler i Vadehavet og kanaler til brug for skibstransport. Mange kanaler er desuden anlagt i forbindelse med mølledrift. Kanalerne stammer fra vikingetiden og frem til i dag. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links