Den kunstige sø set fra sydvest
.
Den kunstige sø midt i kanalstykket set fra vest. Trærækken i baggrunden står langs den gamle sydøstlige kanalkant
.
Den opfyldte nordøstlige del af kanalen, med den synlige trærække langs sydsiden set fra nordøst
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
350661
Sted- og lokalitetsnummer
200103-257
Anlæg
Kanal, Nyere tid (dateret 1800 e.Kr. - 1950 e.Kr.)

Original fredningstekst

Engvandingskanal. Kanalen er ca. 93 m lang, 14 m bred og 1,5 m dyb, og delvist vandfyldt.

Undersøgelseshistorie

2016
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenEngvandingskanal. Kanalen er ca. 93 m lang, 14 m bred og 1,5 m dyb, og delvist vandfyldt.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerVestdelen af kanalstykket er ændret inden fredningen trådte i kraft, og ser nu ud som følger: De første 25 meter fra vestskel er fuldstændigt udjævnet. I de efterfølgende 30 meter af kanalen er der gravet en sø med en bredde på 14 meter. Herefter følger 32 meter kanal, der fra nord er opfyldt af jord fra den gravede sø – kun sydsiden af kanalen kan her anes i landskabet, primært fordi der står en række træer, der formodes at have stået i kanalkanten. I de sidste 5-6 meter af opfyldningen er kanalen fyldt helt op, og udjævnet i forbindelse med etablering af en overkørsel. De sidste 10 meter af kanalen mod nordøst fremstår nogenlunde intakt, dog med lidt jord (1-1½ meter i bredden, ½-75cm i højden og 6-7 meter i længden) deponeret i bunden af kanalen.

Kanal

Kanaler er nedgravede og oprindelig vandfyldte render af forskellig størrelse og længde og er en samlet betegnelse for en anlægskategori, der dækker over mange forskellige funktioner. Eksempler er kanaler til transport af varer eller vand, engvandingskanaler, afvandingskanaler i Vadehavet og kanaler til brug for skibstransport. Mange kanaler er desuden anlagt i forbindelse med mølledrift. Kanalerne stammer fra vikingetiden og frem til i dag. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links