Inskription - bagside
.
Inskription - forside
.
Krigergrav
.

Faktaboks

Kommune
Roskilde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
332662
Sted- og lokalitetsnummer
020102-21
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1864 e.Kr. - 1865 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3326:62 Krigergrav fra krigen i 1864 på Dåstrup Kirkegård Gravmindet, der består af en mindeplade af jern omgivet af et dekoreret sortmalet jernstativ med blomster, hjerter og et kors øverst, er nedsat i et granitfundament, der er 57 x 24 x 23 cm. Selve gravmindet med mindeplade og dekorationer er 96 cm højt, 43 cm bredt og 5 cm tykt. Selve mindepladen er malet rød, mens inskriptionen er malet hvid. På forsiden står: ” Fra Krigens vilde Raserie / Du kom med qval og møie / Til dine Forældre dog tilsidst / Et heelt Aar var dit Leie / Til Døden endte al din nød / Maa Herren skænke dig sin Fred / I Himlen vist til Evig Tid”. På bagsiden: ” Denne Indskrift er et Minde om Johannes Hendriksen, Søn af Søster Svendstrup Anders Johansen, Født den 26 Juli 1839 og død den 13 Juni 1865 Og begrædt af hans dybtsørgende Fader og Moder og hans Sødskende som stedse mindes hans haarde Lidelser. Fred være med hans Støv”. Krigergraven er sat over menig ved 1. infanteriregiment, 5. kompagni, nr. 369 Anders Johannesen, der blev født i Valleore den 26. juli 1839 og konfirmeret i Dåstrup 1853. Anders Johannesen var søn af parcellist Johannes Henriksen og Anne Kirstine Jacobsdatter. Anders Johannesen døde i sine forældres hjem i Søster Svenstrup som følge af mén pådraget sig under krigen i 1864.

Undersøgelseshistorie

2016
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenKrigergrav fra krigen i 1864. Gravmindet, der består af en mindeplade af jern omgivet af et dekoreret sortmalet jernstativ med blomster, hjerter og et kors øverst, er nedsat i et granitfundament, der er 57x24x23 cm. Selve gravmindet med mindeplade og dekorationer er 96 cm højt, 43 cm bredt og 5 cm tykt. Selve mindepladen er malet rød, mens inskriptionen er malet hvid. På forsiden står: ” Fra Krigens vilde Raserie / Du kom med qval og møie / Til dine Forældre dog tilsidst / Et heelt Aar var dit Leie / Til Døden endte al din nød / Maa Herren skænke dig sin Fred / I Himlen vist til Evig Tid”. På bagsiden: ” Denne Indskrift er et Minde om Johannes Hendriksen´ Søn af Søster Svendstrup Anders Johansen, Født den 26 Juli 1839 og død den 13 Juni 1865 Og begrædt af hans dybtsørgende Fader og Moder og hans Sødskende som stedse mindes hans haarde Lidelser. Fred være med hans Støv”. Krigergraven er sat over menig ved 1. infanteriregiment, 5. kompagni, nr. 369 Anders Johannesen, der blev født i Valleore den 26. juli 1839 og konfirmeret i Dåstrup 1853. Anders Johannesen var søn af parcellist Johannes Henriksen og Anne Kirstine Jacobsdatter. Anders Johannesen døde i sine forældres hjem i Søster Svenstrup som følge af mén pådraget sig under krigen i 1864.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links