3410-16-3
.
3410-16-2
.
3410-16-1
.

Faktaboks

Kommune
Kolding Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
341016
Sted- og lokalitetsnummer
170202-59
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1849 e.Kr. - 1849 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dansk gravsted fra 1849. Rejst sten i anlæg. Stenen er 140 cm høj, 90 cm bred og 80 cm dyb. Beskrivelse anlæg: Anlægget måler 9 x 15 m og er på tre sider omgivet af klippet tjørnehæk. Den fjerde side, som er en kortside, vender ud mod vej og er afgrænse dels af en lav hæk, dels af en kæde mellem jernstolpe, i alt 5 fag. Stolpernes toppe er udformet som granater. Foran stenen er en gruset, oval flade, der måler 5 x 10 m og på 2 sider er indrammet af en klippet egehæk. Stenen er omgivet af lave buske, og den er flankeret af 2 taksbuske samt 2 træer. Bag stenen står en flagstang. Indskrift: Sort skrift, versaler. HER HVILER TO TAPRE DANSKE SOLDATER: UNDERJÆGERNE AF 1. RESERVE JÆGERCORPS 4. KOMP. LARS IVER IVERSEN SMEDEGAARD OG CARL CHRISTIAN HANSEN AUGTVED SOM FALDT FOR DERES FÆDRELAND I KAMPEN VED GUDSØ DEN 7. MAJ 1849 Beliggenhed: Ved den gamle landevej fra Kolding mod Middelfart, nord for Gudsø vig, med udsigt over vandet. *** Historik *** Graven er efter Forsvarsministeriet "sikret det daværende Krigsministerium ved deklaration af 1912. Området passes samvittighedsfuldt af vejmand Egon Pedersen, N. Bjærtvej 160, 6000 Kolding" (1986)

Undersøgelseshistorie

1996
Museal rekognoscering - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDansk gravsted fra 1849. Rejst sten i anlæg. Stenen er 140 cm høj, 90 cm bred og 80 cm dyb. Beskrivelse anlæg: Anlægget måler 9 x 15 m og er på tre sider omgivet af klippet tjørnehæk. Den fjerde side, som er en kortside, vender ud mod vej og er afgrænse dels af en lav hæk, dels af en kæde mellem jernstolpe, i alt 5 fag. Stolpernes toppe er udformet som granater. Foran stenen er en gruset, oval flade, der måler 5 x 10 m og på 2 sider er ind¬rammet af en klippet egehæk. Stenen er omgivet af lave buske, og den er flankeret af 2 taksbuske samt 2 træer. Bag stenen står en flagstang. Indskrift: Sort skrift, versaler. HER HVILER TO TAPRE DANSKE SOLDATER: UNDERJÆGERNE AF 1. RESERVE JÆGERCORPS 4. KOMP. LARS IVER IVERSEN SMEDEGAARD OG CARL CHRISTIAN HANSEN AUGTVED SOM FALDT FOR DERES FÆDRELAND I KAMPEN VED GUDSØ DEN 7. MAJ 1849 Beliggenhed: Ved den gamle landevej fra Kolding mod Middelfart, nord for Gudsø vig, med udsigt over vandet. *** Historik *** Graven er efter Forsvarsministeriet "sikret det daværende Krigsministerium ved deklaration af 1912. Området passes samvittighedsfuldt af vejmand Egon Pedersen, N. Bjærtvej 160, 6000 Kolding".
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links