Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Fredericia Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33123
Sted- og lokalitetsnummer
170303-48
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1849 e.Kr. - 1864 e.Kr.)

Original fredningstekst

Krigergrav. Et 4,5 x 4,5, m stort anlæg omgivet af en tjørnehæk. I Ø en 80 cm høj og 85 cm bred, med liljer dekoreret jerngitterlåge. Selve mindestenen er 75 cm høj, 55 cm bred og 40 cm tyk. Den er anbragt ovenpå en 80 x 60 x 20 cm stor sten, i anlæggets V-ende modsat lågen. Teksten på mindestenen vender mod Ø og lyder: Her hviler Peter Andersen Jonstrup Mng. v. 1ste Rs. Jgc. 3. Comp. 152 Falden i Fægtningen Den 30e Juni 1849. D.V.B. 30/6 74 Mindestenen har tidligere været flankeret af to store birketræer og en mindre sørgecypres. Birken i SV- hjørnet er for nylig blevet fældet. Anlægget inden for hækken er belagt med perlegrus. Tilstanden er fin og bør bevares.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske Centralregister
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links