nærfoto af gravsten
.
stenen set fra nord
.
oversigt, set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
342216
Sted- og lokalitetsnummer
030205-86
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1864 e.Kr. - 1864 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3422:16 Krigergrav fra 1864. Gravstedet er 225 x 195 cm stort. Gravstedet er afgrænset af lav hæk. Gravstenen er 92 x 59 x 16,5 cm og har i fronten en indsat marmorplade. På marmorpladen er indhugget følgende inskription, der er opmalet med sort maling: PETER FREDERIKSEN FØDT I LØVE D. 11TH MAI 1838 DØDELIGT SAARET I KAMPEN FOR KONGE OG FÆDRELAND VED DYBBØL D. 22DE FEBRUAR 1864 DØD D.6TH MARTS S. AA. PAA GENERALCOMMANDOENS LAZARET I FLENSBORG - TROFAST DU KÆMPED I FARENS STUND MODIGT DU VÆRGED VOR ODELSGRUND TROSKAB SKAL VED DIN GRAVHØJ DVÆLE KJÆRLIGHED SKJÆRME DIT EFTERMÆLE - SOGNETS VAABENBRODRE OG BEBOERE SATTE HAM DETTE MINDE. Beplantningen kan vedligeholdes som hidtil.

Undersøgelseshistorie

2017
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumKrigergraven er beliggende på et 225x195 cm stort Ø-V orienteret gravsted nord for kirketårnet. Gravstedet er afgrænset af en 25 cm høj buksbom i vest, nord og øst og har en højere baghæk mod syd af thuja. Gravstenen er en lysgrå granitsten med udskåret top og en hvid marmorplade indsat på forsiden. Den måler 92 cm i højden, 59 cm i bredden og 16,5 cm i dybden. Gravstenen står på en sokkel ligeledes af lysgrå granit med målene 22 cm i højden, 66 cm i bredden og 24 cm i dybden. Den indsatte marmorplade måler 53 cm i højden og 39 cm i bredden. På pladen er indhugget og opmalet med sort: PETER FREDERIKSEN FØDT I LØVE D. 11TH MAI 1838 DØDELIGT SAARET I KAMPEN FOR KONGE OG FÆDRELAND VED DYBBØL D. 22DE FEBRUAR 1864 DØD D.6TH MARTS S. AA. PAA GENERALCOMMANDOENS LAZARET I FLENSBORG - TROFAST DU KÆMPED I FARENS STUND MODIGT DU VÆRGED VOR ODELSGRUND TROSKAB SKAL VED DIN GRAVHØJ DVÆLE KJÆRLIGHED SKJÆRME DIT EFTERMÆLE - SOGNETS VAABENBRODRE OG BEBOERE SATTE HAM DETTE MINDE.
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links