Sten
.
Sten
.
Sten
.

Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
131371
Sted- og lokalitetsnummer
120104-141
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1864 e.Kr. - 1864 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 1313:71 Krigergrav fra slaget ved Lundby 1864. Gunderup Kirkegård. Krigergraven er beliggende på et 9,7 x 2,5 m stort areal. I midten af krigergraven er rejst en 3,15 m høj, 0,9 m bred og 0,9 m tyk stenobelisk. På fronten af stenen ses en laurbærkrans og et sværd, hvorunder der er indhugget teksten: ”For Danmarks Folk og Konge/Troe de Stred,/Og de har Krav paa Helligt/Eftermæle/De gik med Sang i Døden for/Vor Fred,/Gud Lønne dem og Glæde/Deres Sjæle!”. På bagsiden af stenen står ”Faldne i Træfningen ved Lundby d. 3die Juli 1864. Om I end Døde, skulle I dog Leve!”. På stenens to øvrige sider står navnene på de faldne.

Undersøgelseshistorie

2016
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenKrigergrav fra slaget ved Lundby 1864. Krigergraven er beliggende på et 9,7x2,5 m stort areal. I midten af krigergraven er rejst en 3,15 m høj, 0,9 m bred og 0,9 m tyk stenobelisk. På fronten af stenen ses en laurbærkrans og et sværd, hvorunder der er indhugget teksten: ”For Danmarks Folk og Konge/Troe de Stred,/Og de har Krav paa Helligt/Eftermæle/De gik med Sang i Døden for/Vor Fred,/Gud Lønne dem og Glæde/Deres Sjæle!”. På bagsiden af stenen står ”Faldne i Træfningen ved Lundby d. 3die Juli 1864. Om i end Døde, skulle I dog Leve!”. På stenens to øvrige sider står navnene på de faldne.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links