set fra vest
.
set fra øst
.
3810-11-1 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
381011
Sted- og lokalitetsnummer
200304-155
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1864 e.Kr. - 1864 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tysk gravsten fra 1864. Grå sandstenssten (muligvis cement?), orneret med vedbendsranke. Stenen har en hvid, indfældet marmortavle. Der har været et kors på toppen, men det er nu fjernet. Stenen er 75 cm høj, 60 cm bred og 24 cm dyb. Marmorpladen er 50 cm høj og 40 cm bred. Indskrift: Sort skrift, 1 linie i versaler, navnet i fraktur, i øvrigt skråskrift. HIER RUHET Rudolph Gloffka Dr. med. geb. zu Schmardt, b. Creutzburg O/S d. 9. Novbr. 1837 gest. in Hadersleben d. 17. März 1864. Beliggenhed: Assistens Kirkegård ved Åbenråvej i Haderslev, i det tyske afsnit.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAnlæg afventer klassifikation
2014
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse på Assistens Kirkegård for at stedfæste de fredede krigergrave. I Martin Frankes krigeregravsmateriale står: Rudolph Gloffka gjorde tjeneste som militærlæge ved de preussiske Garde-enheder.

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links