Inskription
.
Krigergrav
.

Faktaboks

Kommune
Københavns Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
313035
Sted- og lokalitetsnummer
020306-696
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1849 e.Kr. - 1849 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3130:35 Krigergrav fra 1849, Holmens Kirkegård Gravstenen er ca. 1,35 m høj, 0,6 m lang og 0,6 m dyb, og består af en granitsten hvorpå der ligger en pude med en laurbærkrans af sten. På stenens front er indhugget en inskription opmalet i sort: ”Christian Krieger / Captain Lieutnant i Søe-Etaten / Ridder af Dannebrogen / D. 14de October 1809 – D. 5te April 1849 / Med Hiertet Varmt men Modet Koldt, / Med Øiet, hvor det skulde være, / Til Dødens Stund din Eed du holdt, / Og Himlen gav din Siel med Ære. / Dit Fædreland, af Sønnen stolt, / Skal om din Troskab Vidne bære”. Kaptajnløjtnant på linjeskibet Christian den Ottende, Christian Krieger, blev født i København den 14. oktober 1809, som søn af kommandør-kaptajn J.C. Krieger og D.S.M. Meincke. Christian Krieger omkom ved skibet Christian den Ottendes eksplosion i Eckernförde Fjord den 5. april 1849. Efter at være fundet den 24. april blev Christian Krieger i første omgang gravlagt i Eckernförde, men senere ført til København og begravet på Holmens Kirkegård.

Undersøgelseshistorie

2016
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenKrigergrav fra 1849. Gravstenen er ca. 1,35 m høj, 0,6 m lang og 0,6 m dyb, og består af en granitsten hvorpå der ligger en pude med en laurbærkrans af sten. På stenens front er indhugget en inskription opmalet i sort: ”Christian Krieger / Captain Lieutnant i Søe-Etaten / Ridder af Dannebrogen / D. 14de October 1809 – D. 5te April 1849 / Med Hiertet Varmt men Modet Koldt, / Med Øiet, hvor det skulde være, / Til Dødens Stund din Eed du holdt, / Og Himlen gav din Siel med Ære. / Dit Fædreland, af Sønnen stolt, / Skal om din Troskab Vidne bære”. Kaptajnløjtnant på linjeskibet Christian den Ottende, Christian Krieger, blev født i København den 14. oktober 1809, som søn af kommandørkaptajn J.C. Krieger og D.S.M. Meincke. Christian Krieger omkom ved skibet Christian den Ottendes eksplosion i Eckernförde Fjord den 5. april 1849. Efter at være fundet den 24. april blev Christian Krieger i første omgang gravlagt i Eckernförde, men senere ført til København og begravet på Holmens Kirkegård.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links