graven set fra vest
.
4109-62-3 stenen
.

Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
410962
Sted- og lokalitetsnummer
220205-78
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1848 e.Kr. - 1848 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dansk gravsted fra 1848. Sten af sandsten med indlagt, hvid marmorplade. Stenen er kronet med et marmorkors og prydet med grenranker. Den er 65 cm høj, 70 cm bred og 35 cm dyb. Marmorpladen er 40 cm høj og 45 cm bred. Korset er 75 cm højt og 12 cm bredt; bredde over korsarmene 50 cm. Beskrivelse anlæg: Gravsted med mange enebærbuske (der delvist dækker gravstenen), omgivet af hæk med hvidmalet smedejernslåge. På lågen er en oval plade med laurbærkrans, korslagte sabler og gevær samt en sortmalet tekst (i skønskrift): Capitain v. Hegerman/Lindencrone. Teksten trænger til maling. Det af Boeck omtalte 9 fags smedejernsgitter er fjernet. Indskrift: Sort skrift, versaler. På den indlagte, hvide marmorplade: CAPITAIN AF 3DIE JÆGERCORPS FREDERIK JOHAN V.HEGERMANN-LINDENCRONE, FALDEN I SLAGET VED BAU D.9. APRIL 1848, BEGRÆDT AF HELE DANMARK, SOM EN AF LANDETS ÆDLESTE SØNNER OG FREMMEST I DEN HELTESKARE DER BESEGLEDE KIÆRLIGHEDEN TIL FÆDRELANDET MED SIT BLOD. På den ovale plade på lågen står: CAPITAIN V.HEGERMANN LINDENKRONE. Beliggenhed: Åbenrå Kirkegård. *** Historik *** Graven passes efter Forsvarsministeriet af Kirkegården v. Kirkegårdskontoret, Grønnevej 46, 6200 Åbenrå.

Undersøgelseshistorie

1996
Museal rekognoscering - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDansk gravsted fra 1848. Sten af sandsten med indlagt, hvid marmorplade. Stenen er kronet med et marmorkors og prydet med grenranker. Den er 65 cm høj, 70 cm bred og 35 cm dyb. Marmorpladen er 40 cm høj og 45 cm bred. Korset er 75 cm højt og 12 cm bredt, bredde over korsarmene 50 cm. Beskrivelse anlæg: Gravsted med mange enebærbuske (der delvist dækker grav¬stenen), omgivet af hæk med hvidmalet smedejernslå¬ge. På lågen er en oval plade med laurbær¬krans, korslagte sabler og gevær samt en sortmalet tekst (i skønskrift): Capitain v. Hegerman/Lindencrone. Teksten trænger til maling. Det af Boeck omtalte 9 fags smedejernsgitter er fjernet. Indskrift: Sort skrift, versaler. På den indlagte, hvide marmorplade: CAPITAIN AF 3DIE JÆGERCORPS FREDERIK JOHAN V.HEGERMANN-LINDENCRONE, FALDEN I SLAGET VED BAU D.9. APRIL 1848, BEGRÆDT AF HELE DANMARK, SOM EN AF LANDETS ÆDLESTE SØN¬NER OG FREMMEST I DEN HELTESKARE DER BESEGLEDE KIÆRLIGHEDEN TIL FÆDRELANDET MED SIT BLOD. På den ovale plade på lågen står: CAPITAIN V.HEGERMANN LINDENKRONE. Beliggenhed: Åbenrå Kirkegård. *** Historik *** Graven passes efter Forsvarsministeriet af Kirkegården v. Kirkegårdskontoret, Grønnevej 46, 6200 Åbenrå.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2014
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse på Åbenrå Kirkegård for at stedfæste de fredede krigergrave. I Martin Frankes krigergravsmateriale står: Johan Frederik von Hegermann- Lindencrone blev såret i slaget ved Bov den 9. april og døde på lazarettet i Den Günderothske Stiftelse i Nygade i Aabenraa den 10. april. Han blev begravet under et stort opbud af bl.a. besætningen fra flådebriggen St. Thomas på Aabenraa Kirkegård den 19. april 1848.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links