Obelisk 4
.
Obelisk 3
.
Obelisk 2
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
291229
Sted- og lokalitetsnummer
160303-182
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1848 e.Kr. - 1866 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 2912:29 Krigergravsmonument, Horsens Nordre Kirkegård. Krigergravsmonument fra krigene 1848-50 og 1864. Det cirkulære monument er ca. 7 m i diameter, og består nederst af en gravhøj med en højde på ca. 130 cm. Højen er omkranset af 12 større kampesten med inskriptioner på de faldne soldater. Mellem de større sten er opbygget en stenmur af hånd-til hovedstore sten. Højen er beplantet med stedsegrønne planter. Ovenpå højen står en høj stenobelisk. På forsiden af obelisken er to egegrene og et sværd i bronzerelief og nedenunder en laurbærkrans, hvor der indeni står: ”De Døde for Fædrelandet, De leve i Folkets Hjerte”. På siderne står henholdsvis ”1848-49-50” og ”1864”. På bagsiden står: ”For Ære og Ret”.

Undersøgelseshistorie

2017
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenAfventer data
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links