Billund Kommunes Museer er ejet af Billund Kommune og har ansvar for nyere tids kulturhistorie i kommunen, mens Sydvestjyske Museer har det arkæologiske ansvar. Billund Kommunes Museer opstod som en fusion mellem Grindsted Museum og Vorbasse Museum i 1982, og i 1988 kom gården Karensminde (senere Museumscenter Karensminde) til. Som følge af Strukturreformen i 2007 fik Billund Kommunes Museer sit nuværende navn.

I 1923 tog Grindsted Borgerforening initiativ til dannelse af en museumsforening. Tre år efter åbnede Grindsted Museum med en lille samling af oldsags- og landbrugsgenstande i den gamle lægebolig i Borgergade. I 1969 blev museet kommunalt ejet, og året efter genåbnede det efter en renovering. I 1973 blev det statsanerkendt. På initiativ af to lærere på Vestre Skole i Grindsted indsamlede lærere, elever og lokale frivillige fra 1978 og frem en lang række lokalhistoriske genstande fra besættelsestiden, som blev en del af museet. I 1981 købte kommunen gården Karensminde på Morsbølvej i Grindsted, som med hjælp fra et stort antal frivillige er blevet indrettet til en levende museumsgård med fokus på perioden 1920‑50. I 2017 blev museumsbygningen i Grindsted solgt, og der søges midler til opførelsen af nye udstillingsbygninger og værksteder m.m. ved Karensminde.

GrindstedArkivet blev oprettet i 1958 som by- og sognearkiv. I 1960’erne blev samlingen udvidet på initiativ af overbibliotekaren på Grindsted Bibliotek (i dag: MAGION Biblioteket) og var i de følgende år nært knyttet til biblioteket, som også lagde lokaler til. I 1997 blev det en selvejende institution og i 2012 omdannet til en forening. En af arkivets lokalhistoriske samlinger består af fotografier fra Hans Lund og dennes søn, som drev fotografforretning i Grindsted i perioden 1910‑82. Også lokalarkiverne i Vorbasse, Stenderup, Billund, Filskov, Sønder Omme og Hejnsvig formidler kommunens historie.

Der findes en række mindre, private museer og besøgssteder i kommunen, bl.a. Teddy Bear Art Museum i Billund, der udstiller teddybjørne og bamser og en samling af juleskeer fra perioden 1910‑2009 m.m. I LEGO House er indrettet History Collection, en udstilling om virksomhedens historie gennem tiden, i samarbejde med udstillingsdesigner og arkitekt Arne Kvorning.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Billund Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv