Museum Midtjylland har ansvaret for kulturhistorien fra de ældste tider til nutid (arkæologi og nyere tids kulturhistorie) i Herning og Ikast-Brande Kommuner. Museets vigtigste emner er hedeegnens kulturhistorie og tekstilindustriens udvikling, og hovedadressen er i Herning. Museet er resultatet af en fusion i 2010 mellem Herning Museum (stiftet 1892) og de to nyere museer Klosterlund Museum og Vester Palsgaard Skovmuseum. Det består af fem afdelinger, hvoraf de tre ligger i Herning Kommune, nemlig Frilandsmuseet Herning, Tekstilmuseet og Herningsholm Museum.
Museum Midtjyllands ældste afdeling er Frilandsmuseet Herning, der er det næstældste af sin art i Danmark.
Museum Midtjyllands største udstillingssted er Tekstilmuseet, der blev grundlagt i 1996 under navnet Textilforum. Tekstilmuseet er indrettet i den gamle Herning Klædefabrik fra 1876, og det fortæller historien om tekstileventyret på den midtjyske hede i 1800- og 1900-tallet.
Herningsholm er en herregård fra 1579, som i 1980 blev lagt sammen med Herning Museum og siden da har lagt rum til Blichermuseet med en fast udstilling om forfatteren St.St. Blicher. I 1600-tallet var herregården centrum for egnens organiserede uldproduktion.
Et par museer og kulturhistoriske formidlingssteder i Herning Kommune står uden for den fusion, der skabte Museum Midtjylland. Det gælder Søby Brunkulsmuseum samt det lille Haderup Museum, der blev grundlagt af købmand Jens Jensen i 1920’erne og fortæller om hedebondens liv gennem årets forskellige årstider. I forbindelse med Strukturreformen i 2007 blev ansvaret for museets samlinger overdraget fra Holstebro Museum til det daværende Herning Museum, og i samme forbindelse overtog Herning Kommune museumsbygningen. I 2010 overtog Haderup Lokalhistoriske Museumsforening af 2010 driften af Haderup Museum.
Ud over de her omtalte museer har Herning Kommune en række formidlingssteder: Trehøje Museum, Abildå Brunkulsleje, Skarrild-Karstoft Museum og Lokalarkiv, Skarrild Købmandsgård, Aulum Mølle, Nygård Gl. Skole, Den Gamle Smedie i Vildbjerg, det fredede missionshus Nasaret samt Herning Sygehusmuseum, en udstilling om Herning Sygehus i Historiens Hus. Kommunens 14 lokalhistoriske arkiver er organiseret under Herning Bibliotekerne.