Museerne i Lejre Kommune indgår i museumskoncernen ROMU og omfatter besøgsstederne Lejre Museum, Gammel Kongsgård og Tadre Mølle.

Lejre Museum ligger i den firlængede Hestebjerggård i Gammel Lejre, der er udstillingssted for Sagnkongernes Lejre. Her formidles de store kongehaller og arkæologiske fund fra sen jernalder og vikingetid samt historien om sagnkongerne skjoldungerne med rekonstruktioner og arkæologiske fund, bl.a. den berømte Odinfigur og Mannerupskatten. Kun et par hundrede meter væk ligger det fredede stuehus fra 1740, Gammel Kongsgård, der er indrettet med interiør. I Tadre Mølle, hvis historie kan føres tilbage til 1300-tallet, drives en aktiv vandmølle, der fungerer som historisk møllegård og naturcenter.

På herregården Egholm i Kirke Hyllinge ligger et privatejet museum, der rummer våbenudstilling samt effekter fra 2. Verdenskrig. Lejre Arkiv er en fusion fra 2007 mellem de lokalhistoriske arkiver i Lejre, Kirke Hvalsø og Bramsnæs. Arkiverne hører under Lejre Bibliotek & Arkiv.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Lejre Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv