På frilandsmuseet De Gamle Huse kan man besøge Langet Skole, der står, som den blev opført efter en ombygning i 1828. Skolen var en af ti, som godsejer Christian Ditlev F. Reventlow lod opføre for at uddanne befolkningen.
.

Museum Lolland-Falster har det kulturhistoriske og arkæologiske ansvar for Guldborgsund og Lolland Kommuner. Stiftsmuseet i Maribo (stiftet 1884) og Guldborgsund Museum i Nykøbing F (stiftet 1913) fusionerede i 2009. I 2010 indgik Reventlow-Museet også i Museum Lolland-Falster.

Udstillingsstedet Stiftsmuseet ligger i den oprindelige museumsbygning i Maribo fra 1890. Stiftsmuseet rummer kulturhistoriske udstillinger med genstande fra istid til nutid, indsamlet i de sidste 150 år.

Museum Lolland-Falsters frilandsmuseum ved Maribosøerne, De Gamle Huse, blev indviet i 1927. Museet driver også Reventlow-Museet på Pederstrup fra 1940 i Horslunde, der er et museum for Christian Ditlev F. Reventlow.

Museum Lolland-Falster er sekretariat for Museumssamrådet for Lolland-Falster, hvor en lang række af de museer, der er oprettet i kommunen siden 1990’erne, mødes. Det gælder fx Danmarks Sukkermuseum i Nakskov fra år 2000, Nakskov Skibs- og Søfartsmuseum fra 1996, Det Gamle Trykkeri i Nakskov, der åbnede som et teknisk museum for trykkeribranchen i 1997, og Museum Polakkasernen i Tågerup, der blev stiftet af frivillige i 1984.

På kirkegården over for Gloslunde Præstegård er der indrettet en mindehave for ofrene for stormflodskatastrofen i 1872. Kunstneren Thomas Kadziola har hugget navnene på de 21 ofre, som ligger begravet på kirkegården, og i præstegården er der indrettet en udstilling om stormfloden. I præstegårdens tidligere stald findes en udstilling af husmand Erland K. Nielsens verden bygget af ispinde. Efter at have solgt sin jord i 1974 byggede han et helt univers med huse, vindmøller, tog og tærskeværk af ispinde. I Onsevig Havn i et tidligere garnhus, som anvendtes af fiskere til at reparere deres garn, ligger Onsevig Museet, der fortæller fiskerihavnens historie. Desuden er der tre ømuseer på hhv. Femø, Fejø og Askø samt Museumsbanen Maribo-Bandholm, der siden 1962 har været drevet af Dansk Jernbane Klub.

Lolland Stadsarkiv i Maribo blev oprettet i 2009. Efter Kommunalreformen i 1970 blev der oprettet lokalhistoriske arkiver spredt over den nuværende kommune. I dag er der lokalhistoriske arkiver i Maribo, Birket og Nakskov. Desuden er der Højreby Arkiv i Søllested, Rudbjerg Arkiv i Tillitse ved Dannemare, arkiverne på Femø og Fejø samt Sydlollands Lokalhistoriske Arkiv i Rødbyhavn.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Lolland Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv