Helligåndshuset i Ringstedgade 4 er en del af Museum Sydøstdanmark og er udstillingssted for Næstved Kommunes kulturhistorie fra istiden til i dag. Bygningen, der er fra 1400-tallet, blev fra 1500-tallet alderdoms- og hittebørnshjem og fungerede som sygehus frem til 1883.
.

Museum Sydøstdanmark har det kulturhistoriske og arkæologiske ansvar for Næstved Kommune. Under Museum Sydøstdanmark hører Næstved Museum, der blev grundlagt i 1917 af Museums-, Turist- og Forskønnelsesforeningen for Næstved og Omegn. Fra 1939 var museet ejet af Museumsforeningen for Næstved og Omegn. I 2012, forud for museumsfusionen i 2013, overgik det til selveje. Museets ansvarsområde var i begyndelsen defineret som Næstved og omegn, men har i praksis været skiftende. Fra 2007 blev museets ansvarsområde lig med den nye Næstved Kommune dannet ved Strukturreformen.

Boderne ved Sankt Peders Kirkeplads er en række middelalderbygninger, hvoraf de ældste er fra 1400-tallet. Her udstilledes samlinger af Kählerkeramik og Holmegaardglas indtil 2019. Samlingerne udstilles i dag på Holmegaard Værk i det tidligere Holmegaard Glasværk, der er omdannet til museum og kreativt center med bl.a. glasværksted og café.

I Næstved Kommune ligger endvidere en række private eller foreningsejede museer. Karrebæksminde Fisker- og Bymuseum blev stiftet i 2002 og har til huse i Den Gamle Materielgaard. I Glumsø ligger Dansk Cykel & Knallert Museum, der blev stiftet i 1988 og rummer Skandinaviens største samling af cykler og cykelhistoriske genstande. Medicinsk-historisk Museum har siden 1992 haft til huse i det tidligere Præstø Amts Sygehus. Museet viser udviklingen inden for sundhedsvidenskaben og har en stor samling instrumenter og apparaturer. Hos Næstved Automobilmuseum fra 2012 udstilles en stor privat samling af bl.a. veteranbiler og motorcykler samt små forretninger fra 1950’erne. På det lille privatejede Haldager Radiomuseum udstilles ca. 250 gamle radioer fra ca. 1920 til 1960.

Næstved by- og egnshistoriske Arkiv blev stiftet som selvejende institution i 1964, men fungerede i perioder som kommunal institution. Fra 1990 til 1995 fungerede det som Næstved Stadsarkiv og blev til Næstvedegnens Lokalhistoriske Arkiv. I 2007 blev arkivet i Næstved, Fuglebjerg Egnshistoriske Arkiv, oprettet i 1970, og Fladså Lokalhistorisk Forening og Arkiv, oprettet i 1979, samlet til ét kommunalt offentligt arkiv under navnet Næstvedegnens Arkiv, fra 2010 NæstvedArkiverne.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Næstved Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv