Ud mod Østervold ligger Jens Peter Jensen Wærums hovedbygning til Randers Tekniske Skole. Den historicistiske rødstensbygning, opført i 1892, udtrykker en imponerende monumentalitet. Trekantsgavlen, der kroner midterpartiet og markerer indgangen, har byvåbenet indmuret i centrum. Bygningen er i dag en del af Kulturhuset, som bl.a. rummer Randers Bibliotek.

.

Kulturhuset, der er Danmarks første, er tegnet af Flemming Lassen og blev indviet i 1969. Det rummer Randers Bibliotek, Museum Østjylland (indtil 2011 Kulturhistorisk Museum) med Randers Stadsarkiv og Randers Kunstmuseum. Bygningens volumen tilpasser sig de eksisterende gader og bygningshøjder, herunder den historicistiske bygning (tidligere teknisk skole), som den føjer sig til. Men dens udtryk er et ganske andet, idet den er opført helt i beton og, bortset fra stueetagen, fremtræder med lukkede facader i in situ-støbt beton. Den markante bygnings arkitektur er præget af den såkaldte brutalisme, hvilket også manifesterer sig i interiøret, bl.a. i form af tagkonstruktionens store betongitter, som kunstmuseets ovenlys er monteret i. Arkitektonisk set fremtræder Kulturhuset nu skæmmet af et tagudhæng og en glaspyramide, som overdækker det oprindelige atrium.

Kulturhuset er tegnet af Flemming Lassen og indviet i 1969. Over indgangen til Kulturhuset er Viera Collaros Ringen fra 1997.

.

Videre læsning

Læs mere om Randers' arkitektur

Læs også om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur

Eksterne links