Nicolai består af fem tidligere skoler, der i 2005-07 blev ombygget til et kulturcenter bestående af biograf, café, Kolding Stadsarkiv, Nicolai for børn, Nicolai Kunst og Design og Nicolai Scene. Arkitektfirmaet Dorte Mandrup A/S har forestået ombygningerne, mens Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue designede omgivelserne, som i 2008 fik den europæiske landskabspris Rosa Barba.
.

Nicolai-komplekset i Skolegade 2 består af fem tidligere skolebygninger fra hhv. 1856, 1879 og 1881 af L.A. Winstrup, 1898 af Christian Fussing og 1904 af Robert V. Schmidt. I 2006 omdannede Dorte Mandrup og Kristine Jensen komplekset til kulturelle formål, og året efter omdannede Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue skolegården, så den nu fremstår som en stor, hvid tegning på sort asfalt: en kæmpemæssig skoletavle. Gårdens 3.400 m² rummer bl.a. ankomstplads, byhave, terrasse til biografcaféen og scene til koncerter m.m. samt plads til marked og udstillinger. De gennemgående materialer er cortenstål i en omsluttende væg, asfalt og hvid termoplast kombineret med pinkblomstrende magnolietræer samt blå, gule og røde elementer.

Fra slutningen af 1940’erne dannede de fem bygninger ramme om Sct. Nicolai Skole. Designeren Astrid Krogh udførte i 2007 neonskulpturer som en integreret del af miljøet. Husene består af Nicolai for børn, billedskole, Nicolai Scene, Nicolai Biograf og Café, Bygning 5, Nicolai Kunst og Design samt Kolding Stadsarkiv. Nicolai Kunst og Design præsenterer årligt 6‑8 udstillinger med professionelle kunstnere, designere og kunsthåndværkere.

Videre læsning

Læs mere om Koldings arkitektur

Læs også om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur