Landskabet i Gribskov Kommune kendetegnes i dag af et stort skovareal, som dækker 21 % af kommunen. Ret beset er kommunen dog også en landbrugskommune med store, åbne arealer. Flere steder har tidligere tiders afvandinger sat deres præg på landskabet. Det er særlig tydeligt omkring Søborg Sø, som inden afvandingen var landets fjerdestørste sø. Ellers præges kommunen af en meget varierende jordbund. Sandjord og lerblandede sandjord dominerer, men omkring Helsinge findes også områder med sværere lerjord, og i lavbundsområderne findes en del humusjord, mens der langs kysten optræder grovere sandjord (fx i de store tilplantede områder i Tisvilde Hegn).
Landbruget præger især landskaberne mellem kysten og byerne Ramløse, Helsinge , Græsted og Esbønderup længere inde i landet. Husdyrproduktionen tegner sig for en stor andel kvæg, som med 67 % af dyreenhederne langt overstiger landsgennemsnittet på 38 %. Dertil kommer en svindende svineproduktion, der fra 1980 til 2010 oplevede et fald på godt 70 %. I samme periode faldt landbrugsarealet med ca. en femtedel. Sammenligner man med kommunerne nærmere København, er dette fald dog relativt lille. I det hele taget er den gennemsnitlige bedriftsstørrelse lav, og strukturudviklingen mod større bedrifter har været mindre her end i landet som helhed. Kommunen rummer også mange, mindre fritidsbrug, hvilket forklarer det store antal heste, der udgør hele 14 % af dyreenhederne. De store andele af kvæg og heste afspejler sig også i de dyrkede afgrøder. Således udgør græs uden for omdriften ca. 13 % af landbrugsarealet mod et landsgennemsnit på ca. 9 %. Tilsvarende udgør andelen af græs og andet grøntfoder i omdrift ca. 25 % af arealet mod godt 20 % på landsplan. Den største andel af afgrøderne består dog af korn, som udgør ca. 46 % af arealet mod 55 % på landsplan. Derudover anvendes 9 % af arealet til produktion af raps og andet industrifrø, hvilket overstiger landsgennemsnittet på 6 %.
På trods af de ret store landbrugsarealer og den høje andel af sandjorder foregår der ikke markvanding af betydning. Især i lavbundsområderne sker der derimod en del dræning. En stor del af Gribskov Kommune afvander til Kattegat, der har en forholdsvis god økologisk tilstand. De mange skove, søer og vådområder bidrager til at rense vandet, og næringsstofbelastningen af kystvandmiljøet er derfor forholdsvis lav. Til gengæld er kommunens ferske vande særligt følsomme over for fosfor, og især i sommermåneder med lav nedbør kan der opstå problemer med for høje næringsstofkoncentrationer.